Çiçek Toprağı Nasıl Hazırlanır?

Yetiştirmek istediğimiz çiçeğin toprağın son derece önemli bir husustur. Çünkü, çiçeğin toprağı uygun olmadığı sürece, çiçeğin bulunduğu yer istediği kadar çiçeğe uygun olsun, yakın zamanda çiçek kuruyacaktır. Bu açıdan toprak seçimi önemlidir. Hadi gelin çiçekleriniz için en iyi toprakları hazırlamayı denemeye başlayalım.

Çiçek Toprağı Hazırlama

Saksıda yetiştirmek istediğimiz bir çiçek varsa bunun için bahçedeki toprağı direk alıp ekersek, o çiçek solacaktır. Çünkü çiçeğin toprağı için biraz çürümüş toprağa, biraz iyi toprağa, biraz da kuma ihtiyacınız olacak. Bu karışımı iyice harmanlayıp çiçeği bu toprağa ekersek daha verimli bir şekilde çiçeklerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Humuslu ya da kumlu toprak seven bitkiler genelde kaktüslerdir. Böyle bir toprak türünü birbirine karıştırırsanız, kaktüs yetiştirmeniz çok daha kolay olacaktır. Saksı çiçekleri ise, toprağın içindeki besinleri tüketerek gelişimini sağlar. Saksı çiçeklerine suyun içinde eriyebilen gübreler verilirse daha verimli bir hal alır ve daha çok gelişim gösterir. Kalıcı çiçeklerde ise yılda 1 kez gübre verilmesi faydalıdır. Aksi takdirde çiçeğiniz ölebilir. Saksısı hiç değişmeyen çiçekler ise bakımsızlıktan ya kurur ya da ölürler. İki seçenekte de sonuç olarak bitki yaşayamaz.

Torflu Toprak Nasıl Yapılır?

Bu toprak çeşidi genellikle çiçeklerin köklenme aşamasında kullanılır. Bu toprak çeşidi, havanın nemini ve dengesini korur. Aynı zamanda bu toprak çeşidi haşere barındırmadığı için bitkiler daha çabuk köklenebilir, gelişebilir. Evde yapabileceğimiz kolay bir yöntemle bu toprağı elde etmek mümkün. Öncelikle, çim, dökülen yapraklar ve dalları güneşsiz bir ortamda biriktirin. Üzerine de sönmüş kireç ya da gübre atarsanız, bu karışımın zaman içinde sarardığını fark edeceksiniz. Eğer bu karışım bu sarı renkten sonra kahverengi rengine bürünüyorsa toprağımız hazır demektir. Yok eğer sarı renginde kaldıysa bir şey ters gitti demektir. Kahverengi rengini alan torflu toprakla artık bitkilerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Çiçek Toprağı Neden Beyazlar?

Çiçeklerimizin toprakları, belli bir sürse geçtikten sonra beyazlayabilir. Bunun nedeni; toprağa attığımız suyun kirecinin fazlalığıdır. Eğer suyun içindeki kireç miktarı fazlaysa, kireçler toprak üzerinde birikim yapabilir. Bunun önüne geçmek için, ya içme suyu kullanmalısınız ya da suyu toprağa atmadan önce suyu dinlendirirseniz toprağınızın artık beyazlamadığını fark edecekseniz.

Saksı Toprağı Havalandırma

Mart aylarında, toprağınızın altına baktığınızda kökleri dışarı çıkmışsa, saksının toprağının havalanması için iyi bir zamandır. Bu işlemi yaparken dikkat etmemiz gereken, bitkinin köklerinin hava ile temas etmemesidir. Yani kökler ortaya çıkarılmamalıdır. Aynı zamanda toprağı dağıtmamaya da özen gösterilmelidir. Aksi halde çiçeğinizi kurtarmak çok zor olabilir.

Püf Noktaları:

Çiçeğiniz kapalı bir alandaysa, içeride ılık hava sirkülasyonunun olması şarttır. Eğer kapalı alanda ılık hava sirkülasyonu yoksa ilkbahar ya da yaz aylarında çiçek sahibi olun. Çünkü, bu aylarda iç mekanlar açılan pencereler sayesinde havanın dolaşabileceği alanlar yaratır. Bitkilere Hayat veren bu esintilerdir. Bu esintiler olmazsa bitkileriniz ölebilir. Bitkinin yerine alışabilmesi için elinizden geldiğince esintiler yaratın. Bu esinti sırasında 10 gün boyunca bitkinizi sulamamalısınız. Fakat ortalama olarak ev ortamında çiçekler nemlerini kaybeder ve 6 günde bir sulanmaları gerekmektedir.

Bir çiçek sahibi olmak istiyorsanız, onun da bir canlı olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. Her canlı gibi onlarında bakıma ihtiyacı var. Çiçeklere bakamayacağınızı düşünüyorsanız, çiçek bakımı size göre değil demektir. Çünkü, o da bir canlı ve ölmeyi hak etmiyorlar. Çiçekler; turkuaz, pembe, yeşil, beyaz açmak için varlar. Çünkü onlar hayatımızın baharları…

Originally posted 2022-06-04 10:15:49.