Saksıda Domates Yetiştirme
Saksıda Domates Yetiştirmenin Püf Noktaları
Her gün yediğimiz ya da her gün yemeklere kullandığımız domatesi evinizde yetiştirmeye ne dersiniz? Evde domates yetiştirme sanıldığı kadar zor değildir. Marketlerden aldığımız domatesler çoğu zaman zirai ilaçla üretildikleri için sağlığımızı tehdit etmektedirler. Bu sebeple evde yetiştirmek varken neden dışarıdan alalım ki? İşte domates yetiştirmenin püf noktaları:
Saksı Seçimi: Domatesleri ekeceğiniz saksı 50 cm. derinlikte olmalıdır. Tabi saksı bu derinliğine göre aynı oranda geniş olmalıdır. Böylece köklerin oluşabileceği, yer bulabileceği alanı yaratmış oluruz. Saksının altına derin olmayan tabak ya da tabağa benzer bir şey koymanız gerekmektedir. Çünkü aşağıya süzülen suları toplamanız gerekecektir.
Toprak Seçimi: Toprak seçimi evde domates yetiştireceksek oldukça önem taşımaktadır. Toprağınızda Hindistan cevizi lifi ve solucan kompostu bulunmalıdır.
Domatesler Ne Şekilde Ekilmelidir? : Öncelikle toprak karışımını saksılara doldurmalısınız. Ama kabınızın sadece 3’te 1’ini toprakla doldurmalısınız. Daha sonra da tohumunuzu ya da fide ekecekseniz onları toprağa ekmelisiniz.Fide şeklinde ekecekseniz yanlardan destek yaparak düzgünce ekmelisiniz.
Sulama Ne Şekilde Yapılmalı? : Domatesi ilk ektiğiniz zamanlarda domateslere bol bol su vermelisiniz. Ancak tohumsa bu şekilde davranılmalıdır. Eğer bir fidan ektiyseniz, toprağı ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü fazla su fidanı çürütebilir.
Hasat Nasıl Olmalı? : Domatesler biraz daha geç olgunlaşmaktadırlar. Yeterince olgunlaştıklarını düşünüyorsanız ve domatesleriniz hala kızarmamışsa dalından koparıp, bol güneş alan bir yere koyarak kızarmalarını sağlayabilirisiniz.
Saksıda Domates Yetiştirme Teknikleri
Domates tohumlarını bir peçeteye sardıktan sonra tohumların kurumasını sağlayabiliriz. Kurumuş domates tohumlarını ekmek istediğiniz zaman peçetenin üstünden alabilirsiniz. Tohumla beraber gelen peçete artıkları tohuma zarar vermeyeceklerdir. Öncelikle tohumlarınızın çimlenebileceği bir saksınız ya da kabınız olmalı. Bu kabın pahalı olmasına gerek yok, çok daha ucuz yollu olan plastik bardaklar ya da plastik herhangi bir kap tercih edilebilir. Plastik bardakların altını yorgan iğnesiyle hava alabilecek şekilde 2-3 adet deliyoruz. Daha sonra bardakların yarısına kadar torf doldurmalısınız. Önceden hazırladığımız torfla doldurduğumuz bardakların her birine bir tane tohum gelecek şekilde tohumları üzerlerine bırakıyoruz. Üstüne 1 cm. geçmeyecek şekilde biraz daha toprak atmalısınız. Tohumu başka türlü ekmemiz de mümkün. Bardağın%75’i dolu olacak şekilde toprakta parmağınızla 1 cm. aşağıya bir çukur açmalısınız. Ve tohumu çukurun içine bırakmalısınız. Buradaki amaç, domates tohumu çimlendiğinde yüzeye çıkmayacak kadar derinde olmasıdır. Buradaki 1 cm. domatesin çimlenmesi için yeterli olan mesafedir. Bu işlemlerden sonra bardaklara su döküyoruz. Ama tohumların toprak yüzeyine çıkmamasına özen göstermelisiniz.
Karanlık bir ortamda tohumların çimlenmesini bekliyoruz. Tohumlar ortalama olarak 1 hafta içinde çimlenmiş olurlar. Fakat bu çimlenme süresi, ortama, tohumun kalitesine göre değişiklik göstermektedir. En fazla 10 gün içerisinde tohumlarınız çimlenmiş olmalıdır. Ayrıca, tohumlar çimlenene kadar her gün toprağın nemine bakılarak, azar azar sulanmalıdır. Fazla su verilmemelidir. Tohumları çürütebilirsiniz. Domates tohumları çimlendirdikten sonra, 2-3 hafta sonra boyları 3-4 cm ulaşır. Birkaç ay sonra domates fidelerinizin 20-25 cm. ulaştığını fark edeceksiniz. Bu arada domatesler belli zamanlarda sulanmalıdır ve bu sulama işlemi gölge bir ortamda yapılmalıdır. Domates fidelerinize bu işlemleri uyguladıktan sonra her bir salkımdan 5-6 tane domates almanız mümkün olacaktır. Domateslerinizi daldan alırken, el ile değil de makas ile kesilmesi fidenin strese girmesini engelleyerek, daha fazla verim alınmasına neden olur. Böylelikle sizin de hem sağlıklı hem de doğal domatesleriniz olmuş olur. Şimdiden herkese afiyet olsun.
Originally posted 2022-06-03 13:06:32.