Gluten İçermeyen Besinler Nelerdir?

maxresdefault 3 1
maxresdefault 3 1

Gluten Nedir?

Gluten hamurun güçlü yapısını oluşturan bir proteindir. Gluten içerisinde bulunan proteinler sebebiyle alerjik durumlara sebebiyet vermektedir. Gluten son dönemlerde Çölyak hastalarına verdiği  zararlar ile de gündeme gelmiştir ve bazı gıda maddelerinin muhteviyatından tamamen kaldırılmıştır.

Gluten elastik yapıya sahip bir protein topluluğudur, glüten su ile karıştırılarak hamur haline getirildiğinde gluten proteinleri de aynı tendon ya da örümcek ağı esnekliğinde olur.   

Glutenin Zararları Neledir?

Gluten hassasiyeti bulunan kişilerin glutensiz yiyecekler tüketmesi önerilmektedir. Gluten hassasiyeti olan kişilerin glutenli gıdalar tüketmeleri halinde karında şişkinlik, kabızlık, gaz, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bazı ciddi problemler ile karşılaşmaları kaçınılmazdır.

Çölyak Hastaları İçin Son Derece Zararlı

Çölyak hastalığı olan kişilerin ise kesinlikle tüketmemeleri gereken bir protein olan gluten, ince bağırsakta kronikleşmiş bir gluten alerjisi olan çölyak için tetikleyici bir maddedir. Çölyak hastalarının gluten içermeyen gıdalar ile beslenmeye başladıktan sonra bağırsak floralarının iyileştiği ve buna bağlı gerçekleşen vitamin ve mineral kaybının azaldığı gözlemlenmiştir.

Vücudumuzun herhangi bir yerinde olan bir iltihabın artmasında da rol oynayan gluten romatizmal hastalıkları da tetiklemektedir.                

Glutenin sebep olduğu diğer sağlık sorunları  ise, depresyon, zihinde bulanıklık, sindirim problemleri, kas ağrısı, migren, artrit, baş ağrısı, kas ağrısı, nöropati, anksiyetei, anemi, koordinasyon bozukluğu olarak sayılabilir.

Gluten İçeren Yiyecekler

Eğer gluten hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, çölyak hastalığına sahipseniz ya da gluten alerjisi teşhisi konulmuşsa alışveriş yaparken biraz daha dikkatli davranmanız gerekmektedir. Alışverişe çıkmadan önce yapacağınız kısa bir araştırma glutensiz yiyecekler hangileri ve nerelerde satılır öğrenebilirsiniz

Alışveriş yaparken satın alacağınız ürünlerin içindekiler yada içerdikleri maddeler kısmına bakacak olursanız çok kısa bir süre  gluten nelerde var ve nelerde yok öğrenebilir, alışveriş alışkanlığınızı bu yönde değiştirebilirsiniz.

Gluten içeren bazı yiyecekler şunlardır;  Çorba ve harçları, pasta, turta ve kekler, kahvaltılık gevrekler, pide, ekmek ve  lavaşlar, arpa ve çavdar, buğday unu, kahverengi un ve buğday nişastası, bisküvi, kurabiye ve kraker, paketli cips ve patates kızartmaları, irmik, bulgur ve kepek, erişte ve makarna, işlenmiş et ve et suları, baharat karışımları,  sakız şeker, salata sosları ve soya sosları, tam damıtılmamış sirkeler ve soslu kuruyemişler %100 içerisinde gluten barındıran yiyeceklerdir.

Tam tahıllı gıdalar, kalp damar sağlığı, iştah kontrolü ve insülin direnci gibi birçok hastalığa karşı vücudu korurlar, bu yüzden glütensiz bir yaşamda tüketilmeyen tam tahıllı gıdaların eksikliği bazı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Gluten İçermeyen Besinler

Gluten içermeyen besinlerin başında karabuğday, kinoa, pirinç, nohut, keten tohumu, sebze ve meyveler, patates ve süt ürünleri sayılabilir. Soğan, sarımsak, arpacık soğanı, karalahana, pazı, beyaz lahana, karnabahar, domates, patlıcan, yonca filizi, brüksel lahanası, maydanoz, taze soğan, tere, rezene, pırasa, ıspanak, brokoli, üzüm, misket limonu, kayısı, papaya, kavun, mango, kuru erik, ananas, beyaz ve kahverengi doğal pirinç, teff, sorgum, darı, nohut, fasulye, mercimek, bezelye, hindistan cevizi yağı, saf zeytinyağı, ot ile beslenen hayvanların iç yağları, susam yağı, avakado yağı, badem yağı ve ceviz yağı sayılabilir.

Listeyi oldukça uzatmak mümkün, eğer çölyak hastası iseniz ya da gluten hassasiyetiniz varsa satın alacağınız ürünlerin içeriklerini dikkatlice okumanızda yarar vardır.

Dikkat edilmesi ve unutulmaması gereken en önemli nokta, gluten kendisine tepki veren kişiler için bir problem yaratmaktadır. Gluten hassasiyeti olmayan kişiler normal miktarlarda gluten içeren yiyecekler yiyebilirler.