Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yemeklerin lezzet mucizesi mantarlar birçok insan tarafından beğenilerek tüketilir. Mantarlar yüksek protein içerdiklerinden hayvansal ürünleri tüketmeyenler için tam bir sağlık deposudur. Dünyadaki çiftçilerin büyük çoğunluğu ekim alanlarındaki kullanılamayan gölge bölümleri mantar ekerek değerlendirirler. Ayrıca direkt olarak mantar yetiştiren üreticiler de vardır. Her bitkinin yetişme kuralları olduğu gibi mantarların da üretim kuralları vardır. Bu kurallar mantarların türlerine göre farklılıklar gösterdiğinden, mantar yetiştirmek istiyorum diyenlerin ilk düşünmesi gereken hangi cinste mantarı yetiştireceğidir.

İstiridye Mantarının Yetiştirilmesi

Mantar üretimi yapmayı düşünenler için istiridye mantarı seçeneği getirisi yüksek ama birazcık maliyetlidir. Yetiştirmede kullanılabilen malzemeler hemen her yerde kolayca bulunabilir. Üretiminde samanlardan, talaşlardan, şeker kamışlarından, kağıtlardan, mukavvalardan yararlanılır. Üretimin yapılacağı yer için ve gereken tesisat için biraz harcama yapılır fakat hasatın sonunda mutlaka kara geçirecek bir mantar cinsidir. Genellikle üretiminin az yapılması sebebiyle kültür mantarına göre daha pahalı satılabilmektedir. Satışlar için ister pazar isterse toptan alım yapanlar tercih edilir. Üretime başlarken kişinin kendini denemesi bakımından elli metrekarelik bir alan yeterli olacaktır. Eğer kişi beklediği verimi beğenirse alanı genişletebilir. Başlangıç alanının boyutlarına göre yaklaşık sekiz bin lira kazanç sağlanır. İlk hasatın iki buçuk ayda olması unutulmamalıdır. Gölge ama sekiz saat hafif ışık alabilen bir yer seçilmelidir. Nem oldukça önemli olduğundan sis makinesi alınmalıdır. Mantarlar oksijeni alır, karbondioksiti verir. Bu yüzden bol temiz hava gerekir. Üretilen alana bir havalandırma sistemi kurdurulmalıdır. Çünkü mantarlar için sıcaklık da çok mühimdir. İstiridye mantarını yetiştirirken başlangıçta ve olgunlaşma döneminde farklı ısılar gerekir. Üretim süresince on ile yirmi beş derece arasında değişir.

Kültür Mantarının Yetiştirilmesi

Mantar türleri oldukça fazla olmasına rağmen herkesin bildiği en popüler cinsi kültür mantarıdır. Bunun sebebi her türlü pazarda ve marketlerde göz önünde bulunabilmesidir. Mutfakta hoş bir hobi olarak sadece aile içinde yenecek miktarda yetiştirmek isteyenler için internet üzerinden satış yapılan bir çok site vardır. Buradan alınan malzeme ve tohumların nasıl kullanılacağı da paketlerinin üzerinde tarif edilir. Ticari amaçla kültür mantarı nasıl üretilir diye düşünenlere yönelik kurallar vardır. Onbeş yirmi santimetre derinliğe sahip kaplardan yetiştirilecek olan tüm alana yetecek sayıda yerleştirilir. İyice küflenen bitki artıklarından oluşmuş gübre kaplara konulur. Su, kaplar çamur olmayacak miktarda ilave edilir. Gübrelere mantar yumurtaları yani tohumları yerleştirilir. Sıcaklık makinesi on sekiz yirmi dereceye ayarlanır. Su direkt dökülmez, sprey şişelerle üç dört hafta nemlendirilir. Gübrenin yüzeyinde beyaz renkli bir tabaka oluşana kadar devam edilir. Bu tabakanın üzerine turf yosunu yerleştirilir ve spreyle on gün süresince nemli olması sağlanır. Daha sonra sadece günde iki kez spreylenir. Mantarlar çıkacaktır. Büyüyene kadar sabır içinde beklenip spreylenir. İyice büyüyünce makasla hasatı yapılır.

İstiridye Mantarı

Kültür Mantarlarında Görülen Zararlılara Karşı Alınacak Önlemler

Kültür mantar üretimi nasıl yapılır diye düşünmenin yanı sıra üretim aşamalarında rastlanılabilen zararlılarla mücadele de önemlidir. Sineklere ve kırmızı örümceklere karşı zirai ilaçlardan faydalanılır. Mantardaki bakteri kaynaklı lekelere karşı çamaşır suyu kullanılır.

Kültür mantarı nasıl yetiştirilir?

Kuzu Göbeği Yetiştirilmesi

Çok pahalı ve lezzetli olan kuzu göbeğinin doğal ortam dışında yetiştirilmesi imkansızdır. On beş yirmi derece sıcaklık, en fazla üç saat ışık ve ölü ağaç dibi gereklidir.

Trüf Mantarının Yetiştirilmesi

Avrupa’da çok tüketilen ve pahalı olan mantar cinsidir. Trüf oldukça maliyetli olduğundan büyük iş düşünenler ve Avrupa pazarlarına açılabilecekler için uygundur.

Originally posted 2022-06-07 12:02:10.