Tarçının Faydaları
Tarçın, çok lezzetli, aromatik ve şifalı baharat türüdür. Sağlık adına kullanımı eski Mısır’a dek uzanmaktadır. Yani tarçının faydaları çok eski çağlardan beri bilinmektedir. Cinnamon adlı ağaçların iç kabuklarından oldukça şifalı olan bitki, kuvvetli bir polifenol antioksidan kaynağı şeklinde tanımlanabilir. Kan dolaşımını düzenleme, kolesterol düşürme, mantarları, vücut direncinin arttırılması gibi pek çok sorunu tedavi etme gibi hususiyetleri bulunan tarçın aynı zamanda kilo vermeye de oldukça yardımcıdır. Buna dair pek çok araştırma yapılmaktadır. Kullanım sahası geniş yelpazede sahip olan bu bitki, çay şeklinde de tüketilmekte olup birçok kürü yapılmakta.
Tarçının İçeriği
Tarçının içerdiği mineraller ve vitaminler; 100 gram tarçın 274 kaloridir. Aynı zamanda 4 gram protein, 1 gram doymuş yağ, 53 gram lif, 2 gram da şeker içermektedir. Kalsiyum, Manganez, Potasyum, Magnezyum, Çinko B6, Demir, A, C, E ve K Vitaminleri bulunmaktadır.
Tarçının İyi Geldiği Hastalıklardan Bazıları
Alzheimer
Kimi bilimsel araştırmalarda, tarçının bu hastalığı önlemeye destek olabildiğini öne sürmektedir. Tarçının kabuğunda yer alan, Ceppt ismi verilen ekstrakt, semptomların gelişmesini önleyecek olan özellikler içermektedir. Ekstraktı almış olan farelerde, amiloid plaklar türündeki hastalık belirleyicilerinde azalma ve bilişsel davranışlarda iyileşme yaşandığı gözlemlenmiştir.
HIV-AIDS
Yeni yapılmış olan araştırmada, tarçının HIV’e karşı korunabilmeye destek olacağı görülmüştür. Bir laboratuar ortamında test edilmiş 69 özüt içinde tarçın kabuğunun, tarçın meyvesi ve filizi, HIV’ı azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. Bu ise tarçın içeren gıdaların hastalığı tedavi edeceği manasına gelmez, fakat tarçın özleri tedavinin parçası şeklinde faydalı olabilir. Aynı zamanda bu belirtiler tarçının kuvvetli virüslere karşı dahi koruyucu olduğunu gösteriyor.
Kalp Hastalıkları
Tarçın, kalp hastalığı riskini azalttığı, pek çok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Tip 2 diyabeti bulunan bireylerde, günde 1 gram kadar tarçının kan şekerini düzelttiği ve yararlı etkileri bulunduğu gösterilmiştir. İyi kolesterol sabit durumdayken, toplam ve kötü kolesterol, trigliserit seviyeleri de azalmıştır. Tarçın aynı zamanda yüksek tansiyonu da düşürür. Bal ve tarçın karışımı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tarçının Faydaları Hakkında
Tarçının, yukarıda sayılmış olan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmasının dışında sağlıklı yaşamak adına da birçok değişik yararı bulunuyor. Bunlar;
– Sinir sistemini, hafızayı ve bilhassa görsel fonksiyonlarını güçlendirmektedir.
– Kas gevşetici ve ağrı kesici özelliği bulunur.
– Kilo vermeye destek verir. Midede bulunan sindirim hızını düşürmektedir.
– Yüksek seviyede lif içermesi nedeniyle tokluk hissini çoğaltır.
– Sancı ve adet kanamalarına iyi gelmektedir.
– Kolon kanseri riski azalır. Tarçının içindeki lif ve kalsiyum, kolon kanserine sebep olan safra tuzunun vücuttan atılması konusunda yardımcı olur.
– Kemik erimesi yavaşlatılır, kemikler güçlenir ve artrit ağrıları azaltılır.
– Cilt sağlığı konusunda iyidir. Anti mikrobiyal, antioksidan ve antibiyotik özelliği sayesinde siyah noktalar ve aknelere karşı oldukça etkilidir. 1 çay kaşığı toz tarçın ile 3 çay kaşığı bal ile karıştırılarak yüze sürülür ve 10 dakika kadar bekletilir. Ilık suyla durulanır. Bu şekilde cilt maskesi yüze uygulanır.
– Eşsiz aromasıyla beraber ağız kokusunu gidermektedir.
– Sindirim sistemi desteklenerek, mideyi rahatlatır. Bol lifli yapısı bağırsakları çalışır. Bunun dışında içermiş olduğu yağlar sayesinde yağ yakımını hızlandırır.
- Yemekten önce ve yemek esnasında tüketilen tarçının mideyi rahatlatan özelliği vardır.
– Böcek ısırıklarına iyi gelmektedir. Balla karıştırıldığı zaman bölgeye uygulandığında tedavi eder.
-Doğal besin koruyucu olan tarçın, antimikrobiyal ve antibiyotik özelliği ile yemeklerde bakterilerin üremesini önler.
– Tarçın kabukları, bekletildiği kapalı yerlerde hoş koku bırakacaktır. Bu koku ile tahta kurularını da uzaklaştırır.
Originally posted 2022-05-22 23:38:49.