Kolesterol Nedir?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol nedir? Son yıllarda, özellikle sağlık sektöründe hizmet eden kişiler tarafından, pek çok tartışmaya konu olan kolesterol, günümüzde pek çok insanın mücadele ettiği hastalık ve özellikle kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen bir unsurdur. Vücutta kendi kendine sentezlenmesinin yanı sıra beslenme yolu ile alınan kolesterolün kandaki seviyede yükselmesi birçok kronik hastalığa neden olur. Bu nedenle, özellikle kolesterolü yüksek olan insanlar ve sağlıklı beslenmeyi ilke edinenler; kolesterol seviyesini dengede tutmak adına sağlıklı beslenmelidir.

Ancak yapılan bir araştırma kolesterolü yüksek olan bireylerin daha uzun yaşadığını, kalp hastalıklarına neden olmadığını kanıtladı. Yazımın sonunda bu araştırmayla ilgili habere ulaşabileceğiniz bir link var. Şeker hastalığı çözüm yazımızda bahsettiğimiz gibi acaba kandırılıyor muyuz? Kolesterol olayı bir yalan mı?

Kolesterol nasıl düşürülür?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol; hayvan hücrelerinin zarlarında bulunan ve aynı zamanda kan plazmasında bulunan, vücutta endokrin sistem ve sindirim sisteminde birtakım görevleri üstlenen yağa benzeyen bir maddedir. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan ve bu besinlerin tüketimi ile insan vücuduna geçen kolesterol, vücutta da karaciğer başta olmak üzere ince bağırsak, böbrek üstü bezler ve üreme organları gibi pek çok dokuya karışır. Tüm vücut hücrelerinde yer alan ve hücre zarının temel bileşimleri arasında bulunan kolesterol, vücutta pek çok görevi üstlenir. Bu nedenle, kandaki kolesterol seviyesinin normalin üzerine çıkması; kalp ve damar hastalıkları, safra kesesi hastalıkları gibi birçok hastalığa zemin hazırlar. Kanda meydana gelen kötü kolesterol, damar yollarına yerleşerek damar tıkanıklığına sebep olur. Ayrıca, kolesterolün normalden daha yüksek seviyede olması, safra taşlarının oluşmasına neden olabilir.

Kolesterolün Normal Sınırları

Kolesterol değerlerinin normal kabul edilmesi, kişinin biyolojik özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle, kendiniz için normal kolesterol değerlerini öğrenmek için en yakın hekime başvurmalısınız. Bunun yanında; kalp hastalığı kanıtlanmış kişilerde, kötü huylu kolesterol değeri 100’ün altında olmalıdır. Kalp hastalığı kanıtlanmamış fakat risk taşıyan kişilerde, LDL değerinin 100 olması hedeflenir. Ancak kalp hastalığı bulunmayan ve risk taşınamayan kişilerde LDL değerinin 130 indirmek gerekli değildir. Kolesterol; total kolesterol, iyi huylu kolesterol ve alt grupları vardır. Bunların seviyeleri ve birbirine oranı hastalık oluşmasında ve gelişmesinde belirleyici rol üstlenir. En önemli damar sertliği nedeni, HDL’nin düşük LDL’nin yüksek olmasıdır. Pek çok parametre arasında, adından en sık söz edilen parametre, LDL seviyesidir. Her kişinin kendine özgü kolesterol seviyesi vardır ve kişinin diğer değerlerine endekslenip değerlendirilmelidir.

Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?

Kolesterol nedir?

Halk arasında kolesterol çeşidi olarak bilinen kavram, aslında kolesterolü taşıyan lipoprotein çeşidi ile ifade edilir. Bu bağlamda, kolesterol taşıyan lipoproteinlerin oldukça fazla çeşidi olmasına rağmen, iyi kolesterol HDL ve kötü kolesterol LDL en yaygın olarak bilinenleridir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL(yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlayarak, kolesterolün damar çeperlerinde birikmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu önler. Buna karşın kötü kolesterol olarak bilinen LDL( düşük yoğunluklu lipoprotein) ise dokudaki kolesterolü vücutta ihtiyaç duyulan bölgelere taşımakla görevlidir. HDL ve LDL’nin haricinde birçok kolesterol çeşidi vardır. Bunlardan bazıları;

  • VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein): Karaciğerde bulunan lipid gruplarının yağ dokusuna ve kaslara taşınmasında görev alır.
  • Şilomikronlar: En büyük hacme sahip olan lipoprotein grubu olan şilomikronlar, kolesterol ve lipidlerin bağırsaktan karaciğere taşınmasını sağlar.
  • Trigliseridler: Vücut hücrelerinde bulunan yağların depolandığı formu trigliserid olarak adlandırılır.
  • Lipidler: Yağların bozularak oksijen ile tepkimeye girmesi sonucunda oluşan bileşenlerdir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Yüksek kolesterol düzeyine sahip olan kişilerde; damar sertliği, damar tıkanıklığı ve daha ileri düzeyde oluşabilecek kalp ve damar hastalıklarının oluşumu önlemek adına kolesterol düşürücü tedavi planı uygulanmalıdır. Kolesterol ilacı olarak da bilinen statin grubu ilaçlar, genellikle hekimler tarafından yüksek kolesterolün düşürülmesi amacıyla reçete edilir. İlaç haricinde, kolesterol hastalarının tedavisinin en önemli basamağı diyettir. Kolesterol hastalarına özgü diyetlerin, hastalar tarafından düzenli olarak yapılması; kolesterol seviyesinin dengede olmasına yardımcı olacaktır.

Referans:

https://www.telegraph.co.uk/science/2016/06/12/high-cholesterol-does-not-cause-heart-disease-new-research-finds/

Originally posted 2022-05-24 22:37:23.