Silgi Neyden Yapılır? Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda silgi nedir ,silginin tarihi, silgi nasıl yapılır ve silgi neyden yapılır sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Silgi Nedir?
Silgi; kalem, tebeşir veya elektronik ortamda yazılıp çizilmiş işaret ve yazıların silinmesi için kullanılan kauçuk, vinil, plastik veya bezden üretilen gereçtir. Silginin ingilizcesi “Eraser”‘dır. Silgi yerine kullanılan “Rubber” aynı zamanda araba lastiği manasında da kullanıldığı için eraser kelimesini kullanmak daha mantıklıdır.
Silginin Tarihi
Silgi isminden ilk olarak 1752 yılında Fransız Akademisi tutanağında bahsedilmiştir. Bu kayıtlarda, kalemle yazılan yazıları silmek için kullanılan caoutchouch adı verilen Güney Amerika ağaçlarından elde edildiği bilinen bitkisel bir araçtan söz edilmektedir. 1770 yılında, Edward Nairne isimli İngiliz mühendis, kauçuk parçalarını bir araya getirerek tesadüfen silme güçlerini fark etmiştir ve silgiyi üretmiştir. Hatta bu nedenle İngilizce’ de silgi kelimesi için eraser yerine kauçuk anlamına gelen rubber kelimesi de kullanılmaktadır.
Silgi konusundaki en büyük ilerleme ise 1839 yılına dayanır. 1839 yılında Charles Goodyear volkanize kauçuğu keşfetti. Bu sayede daha dayanıklı ve uzun ömürlü olan silginin kullanımı yaygınlaştı. Silginin patenti ise kurşun kalem patenti ile birlikte 30 Mart 1858 yılında New York’ ta Hymen Lipman tarafından alınmıştır. Bu patent de 1862 yılında Joseph Reckendorfer tarafından Eberhard Faber adına satın alınmıştır. Fakat 1875 yılında Amerikan Yüksek Mahkemesi bu ürünün yeni olmadığı öne sürülerek patenti geçersiz saymıştır.
Silgi Neyden Yapılır?
Günümüz sanayisinde silgiler genellikle bitkisel yağ, sülfür ve ince sünger taşı ile bağlanmış kauçuğun bileşiminden yapılır. Bu karışım, kauçuğu işleyen makinelerde gerçekleştirilir ve kalıptan geçirilerek sertleşmesi sağlanır.
Silginin hammaddesi kauçuk ağacından elde edilen esnek ve dayanıklı kauçuktur. Kauçuk ağacı, sadece sıcak bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Türkiye’ nin de güney bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bir diğer hammadde ise sünger taşıdır. Sünger taşı, oldukça sert bir malzeme olmasına rağmen hafif ve çok gözenekli bir taş cinsidir. Üretiminde kullanılacak silginin daha iyi silmesine yardım eder. Birçok silgi de vinil isimli maddeden üretilir. Vinil, dayanıklı ve esnek olan bir maddedir.
Silgi Nasıl Yapılır?
Silgi Neyden Yapılır?
Silgi yapımı için öncelikle kullanılan maddeler birbiri ile karıştırılır. Daha sonra sıkma işlemi yapan bir makine yardımı ile maddeler sıkıştırılarak harmanlanır. Sıkılan malzemeler makinede bulunan ufak delikler arasından uzun şeritler halinde çıkar. Çıkan silgi şeritlerinin tamamı 1′ er metre uzunluğunda kesilir. Eğer bu işlemde vinil maddesi kullanılmışsa, bu işlem sonrasında silgiler küçük parçalara bölünerek kullanıma hazır hale gelir. Eğer silgi kauçuk kullanılarak yapılmışsa üretim henüz bitmemiş demektir. Yapay olan kauçuktan kesilen parçalar, daha sonra yüksek basınç altında pişirme işlemi yapan fırınlara bırakılır.
Fırından çıkan pişirilmiş kauçuklar nasıl şekil verilmesi isteniyorsa, o boyutta parçalara bölünür. Bölünen parçalar soğuması için su içerisinde bekletilir. Daha sonra ise silgilerin köşelerini yuvarlak bir hale getirmek amacıyla silindir makineler kullanılır. Bu makineler bir günde yaklaşık 250-300 kg silgiyi aynı anda işleyebilir. En son ise, silgiler baskı makinesinde markaları basılarak paketlemeye gider.
Originally posted 2022-06-15 06:02:48.