Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sarı nokta hastalığı nedir? Sarı nokta ya da sarı benek hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık tıp dilinde makula dejenerasyonu olarak tanımlanmaktadır. Daha çok gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlarda görünen rahatsızlık 65 yaş üstü vatandaşlardaki görme bozukluğu ve kaybının en büyük sebebi olmaktadır. Görünme sıklığı olarak yüzde 1.2 civarında görünmektedir. 55 yaş üstündeki vatandaşlarda ise bu oran %3.4’e kadar çıkmaktadır. Yaş ilerledikçe sarı nokta hastalığına yakalanma riski de artmaktadır.
Biz daha önce ananasın faydaları yazımızda içinde içerdiği beta karoten maddesinden dolayı sarı nokta hastalığına iyi geldiğinden bahsetmiştik. O yazımızı da okuyabilirsiniz.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Retina tabakasında bulunan küçük alana sarı nokta denilmektedir. Bu alan keskin görmede sorumlu olan alandır. Çok küçük olan bu alan 5 milimetre çapındadır. Çok küçük olmasına rağmen işlevi çok büyüktür. Görme yetimizin merkez kısmı denilebilir. Bunun sebebi ışığı algılamaya yarayan fotoreseptör hücrelerinin en çok burada olmasıdır. Sarı nokta denilen alana tıp dilinde makula denilmektedir. İğneye iplik geçiremeyen kişiler iğne deliğini görmekte zorlanırlar. İşte bu tür zorlukların bir nedeni de makula olmaktadır. Makulanın düzgün bir şekilde işlevini yerine getirememesi bulanık görmeye sebep olmaktadır. Makula dejenerasyonu sonucunda görme tamamen kaybedilecek diye bir durum söz konusu değildir. Örnek verecek olursak kişi karşıdan otobüsün geldiğini net bir şekilde görür ama üzerinde yazan otobüs numarasını göremez. Bunun çok daha ileri boyutunu bu hastalık için düşünmek gerekmektedir. Evde tek başlarına hayatlarını sürdürebilecek olan sarı nokta hastaları, dışarı da özellikle araba kullanma gibi işlevleri gerçekleştiremezler. Bu hastalık iki çeşitte incelenmektedir. Bunlardan biri kuru, diğeri ise ıslaktır. Genel olarak sarı nokta hastalarının %80’i kuru hastalık teşhisi ile karşı karşıya gelmektedir.
Bu Hastalığın Tedavisi
Yakın zamanda bu hastalığın tamamen bir tedavisi bulunmamaktaydı. Hastalar lazer ile tedavi edilmekteydi ve hastalığın ilerlemesi durdurulmaktaydı. Lazer ile anormal damar veya kılcak damar büyümeleri durdurulmaktaydı. Fakat son zamanlarda bulunmuş olan VEGF inhibitörleri sayesinde bu hastalar büyük yarar görmektedir. VEGF; basküler endotel büyüme faktörünün kısaltılmış ismidir. Gözün içerisine enjeksiyon yardımı ile ilaç uygulanmaktadır. Bu ilaç görüş stabilize eder. Birçok hasta bu tedavi yöntemi sayesinde önemli ölçede iyileşmektedir. Fakat bu tedavi yöntemi yalnızca yaş sarı nokta hastalığına sahip olanlara uygulanmaktadır. Kuru türdeki hastalığa sahip olanlar bu ilaç ile tedavi edilmez. Kuru tipteki hastalığın tedavisi için diyet ve besin destekleri önerilmektedir.
Sarı Nokta Hastalığı Genetik mi?
Sarı nokta hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörler sebebi ile sarı nokta hastalığının meydana geldiği düşünülmektedir. Yaşın artması bu hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Aile geçmişinde sarı nokta hastalığı bulunanlar yani genetik faktörler de hastalığın ortaya çıkması için önemli sebeplerden bir tanesidir. Kalıtsal bir özelliği olduğu da düşünülmektedir. Bu nedenle ailesinde sarı nokta hastalığı bulunanların daha temkinli olması gerekmektedir. Sağlıklı beslenme, arada sırada beta karoten içeren ananas,incir ve greyfurt gibi besinler tüketmek sarı nokta hastalığının önüne geçmesine faydalı olabilir. Greyfurtun faydaları ve incirin faydaları nelerdir yazılarımızı okumanızın faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Originally posted 2022-06-15 08:58:53.