Çocuklarda Okul Korkusu

Çocuklarda okul korkusunun nedenleri nedir? Okul korkusu nasıl önlenebilir?

Çocuklarda Okul Korkusu

Çocukların ilk sosyalleştiği yerler okullardır.Bu sebeple çocukların ilk korku unsurlarından biri, okuldur. Çocukların çeşitli bahanelerle okula gitmek istememesi yada hasta numarası yapmalarının ismi aslında çocuklardaki okul korkusudur.

Okul Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Çocuğun bu yaşa kadar annesine, eve olan bağımlılığı okulun varlığıyla beraber tuz buz olmuştur. Okulun varlığı, böyle durumlarda çocuklarda; karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi semptomlara neden olmaktadır. Bu, mazeretler ya da şikayetler, genel olarak Pazar akşamları baş göstermektedir. Çünkü yarın okulun varlığını düşünen çocukta belli bir stres meydana getirmektedir. Bu da ya gerçekten karın ağrısı, mide bulantısına sebep olur ya da bu yalanlara teşvik eder. Eğer anne baba da bu durumdaki çocuk hakkında fazlasıyla endişelenir ve çocuğu okula göndermezlerse, çocukta gösterdiği davranışlar alışkanlık halini alabilir.Bu okul korkusu daha da ağırlaşırsa depresyona kadar ilerleyebilir.

Okul Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

Okul ortamında bulunan öğretmenin baskıcı tavırları, okuldaki dersleri başaramadığını hissetme, arkadaş çevresinin çocukla dalga geçmesi gibi etkenler, çocuğu okuldan uzaklaştırmakta ve çocukta okula karşı bir korku oluşmasını sağlamaktadırlar.

Çocuklarda okul korkusu

Okul Korkusu Nasıl Yenilir?

Yeni bir ortama giren çocuk, olacakları bilmek ister. Olacakları bilmediği zaman bir güvensizlik hisseder. Anne babanın böyle durumlarda çocukla yumuşak seste konuşması onu rahatlatacaktır. Çocuğunuzun daha güvenli olabilmesi için sabahları ona sarılarak uyandırın Anne babanın sevgisini hisseden çocuk kendisine çok daha fazla güven duyacaktır. İş sadece uyandırmakla bitmemektedir. Aynı zamanda çocuk okula hazırlanırken ona yardımcı olursanız kendini çok daha fazla güvende hissedecektir. Onunla kahvaltı etmeniz, kahvaltı sırasında konuşmanız, kısacası; kaliteli zaman geçirmek çocuk için son derece önemlidir.

Okul Fobisi Nasıl Atlatılır?

Dediğim gibi ebeveynlere burada çok iş düşmektedir. Ebeveyn olarak, sizlerin kaygılarınızı çocuktan uzak tutmaya çalışın. Eğer siz kaygılı görünüyorsanız, çocuk bunu görür ya da hisseder ve korkması gereken bir şey olduğunu düşünür. Başka bir şekilde okul fobisinden çocuğun kurtulması için yeni arkadaşlar edinmesi konusunda teşvikte bulunun. Böylelikle çocuğunuzun sosyal gelişimine destek olmuş olursunuz. Ve en önemlilerinden biri, okula fazla anlam yükleyerek, çocuğunuzun kaygısını arttırmayın. Ebeveyn olarak asla ve asla çocuğunuzun yapabileceği şeyden fazlasını istemeyin. Çünkü yapamayacağı bir şeyi ondan isterseniz ve o doğal olarak yapamazsa derslere, okula yine bir fobi geliştirecektir.

Çocuğu Okula Alıştırma Yolları

Öncelikle anne baba olarak ebeveynlere bu konuda çok iş düşmektedir. Okul başarısı konusunun ebeveyn çocuk ilişkinize zarar verebileceği ihtimalinden dahi kaçınmalısınız. Bu çocuğun sizden uzaklaşmasına sebep olabilir. Çocuğunuzla okul hakkında konuşmaya gayret edin. Gün içerisinde neler yapmış, kimlerle arkadaş gibi bilgileri edinin. Fakat kesinlikle baskıcı bir anne baba olmayın. Böyle olursa çocuk bir daha sizinle bir şey paylaşmak istemeyebilir. İletişim dediğimiz karşılıklı olduğu için, hem siz konuşun hem de onu dinleyin, düşüncelerine önem verin. Bu aranızdaki ilişkiyi etkin kılarken, çocuğu okula yaklaştırabilir. Çocuğun okula gitmesi konusunda ebeveynler hem ağız birliği yapmalı hem de kararlı ve tutarlı davranmalıdırlar. Eğer çocuk gerçekten hastaysa, bilişsel özeliklerini iyi kullanamayacağından ötürü okula gitmesi yarardan çok zarar getirebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun öğretmeniyle iletişim halinde olmanız çocuğunuzun kaygı seviyesini düşürecektir. Ayrıca, ebeveyn olarak ilginizi ve alakanızı çocuğunuza göstermelisiniz, ona önemsendiğini hissettirin. Bunlar kaygı durumunu çok daha aza indirecektir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması en önemli etkendir. Bu yüzden ebeveynlere sesleniyorum. Siz, siz olun çocuğunuzu yalnız bırakmayın, onlar hepimizin, onlar yarınlarımız…

Originally posted 2022-06-05 23:56:13.