Yapılandırılmış Veri Test Aracındaki Sorunların Çözümü

Yapılandırılmış Veri Test Aracındaki Sorunları Nasıl Çözerim?

Yapılandırılmış veriler ve yapay zeka konusundaki ilgim bazen beni çıldırma noktasına getirtiyor. Bilgisayar ve internetle ilgili olarak çalışıyorsanız, ilginiz sizi en uç bilgilere kadar götürebilir. Ve geldiğiniz bu nokta en uç nokta olduğu için, ne yazık ki bir çok takıldığımız noktada yaptığımız gibi, Google’a bakıp ” ha bunun çözümü buymuş” diyemiyorsunuz.

Önümüzdeki 30 yıl arama motorlarında trafiği yapay zeka yönlendirecek. En azından futuristler böyle diyorlar. Lise yıllarında bilgisayara aşık olup, bilgisayarla evlenecem diyen biri olarak yapay zekaya ilk ilgi duyanlardan biriyim. Ve Seo konusunda yıllardır çalışma yaptığım için Google,Bing ve Yandexin bu konudaki çalışmalarını yakından izliyorum.

Bilgideposu.ra6.org’un teknik sorunlarıyla ben ilgileniyorum. Ve sitede son zamanlarda o kadar fazla değişiklik ve geliştirme yaptık ki bazen yukarıda bahsettiğim gibi çözemediğim sorunlara denk geldim. Son 10 gündür birden ortaya çıkan google yapılandırılmış veri test aracındaki sorunlar fazlasıyla canımı sıktı. Şimdi onları nasıl halledebileceğinizi elimden geldiği kadarıyla anlatmaya çalışacağım.

Yapılandırılmış Veriler Neden Önemli

Yapılandırılmış verileri (Structured Datayı) 2019 itibariyle daha fazla önemsememiz gerekiyor. Yapılandırılmış verilerin önemi arama motorlarının özellikle Google’un uzun yıllardır yapay zeka teknolojisiyle uğraşması. Bunlar aslında yapay zeka robotlarına yol gösteren işaretler. Yani bir arama motoru sitenize girdiğinde sitenizin neyle ilgili olduğunu daha çabuk anlıyor ve gezinmesini de ona göre planlıyor. 2019 Şubat ayı itibariyle sitem indekslenmiyor şikayetleri fazlasıyla ortaya çıkmaya başlamış. Gerek Amerikada gerekse Türkiyedeki forumlarda bu konuda çok fazla şikayet var. İşte bunun temel sebebi sitelerin yapılandırılmış verilerinin düzgün oluşturulmaması. İşin kötüsü Yoast,Rankmath and Premium Seo pack gibi seo eklentileri de bu konuda tam bir çözüm sunmuyor. Her ne kadar sunduklarını söyleselerde bu konuda cidden çok fazla eksikleri var. İşin kötüsü yurt dışından arama motorları yapay zeka teknolojisi üzerine çalışan kişiler de bana yardımcı olamadı.

Google yapılandırılmış veri sorunlarını nasıl çözdüm?
Bu yazıda Google yapılandırılmış veri sorunlarını (Structured data and markup schemas) nasıl çözdüğümü anlatıyorum.

Gelelim Başımıza Gelen Yapılandırılmış Veri Sorununa

Bilgideposuyla ilgili bütün sorunlar hallolduktan sonra ne yazık ki google yapılandırılmış veri testinde @author (yazar) hatası aldım. Her ne kadar seo eklentileri bunu çözüyor gibi gözükse de denediğim hiç bir seo eklentisi yardım edemedi. Evet sorun küçük gibi gözükse de ileride sorun yaratabileceğini düşündüğüm bir sorundu. Mesele aslında piyasadaki neredeyse tüm temaların yapılandırılmış verilerde eski microformat yapılandırılmasını kullanması. Ve siz bu datayı temadan çıkarmaya çalıştığınızda sitenizi göçertiyorsunuz. Hadi diyelim bunu çıkartmanın çözümünü buldunuz bu sefer de başka sorunlarla karşılaşıyorsunuz.

Yapılandırılmış Veri Sorununa Çözüm Getiren Eklentiler

Bu süreçte biz çok daha teknolojik bir sistem kullandığımız için ne yazık ki wordpress yapılandırılmış veri sorununa çözüm getirdiğini iddaa eden pahalı eklentiler de çözüm üretmek yerine daha fazla sorun yarattı. Bu eklentiler ya bizim sistemimizi google testte sayfamızdan çıkardı ya kopyalayıp iki şema gözükmesini sağladı. (Dublicate Schema sorunu)

Yapılandırılmış Veri Sorununun Çözümü Neymiş?

Ben çözümü anlatacağım ancak çok dikkatli olmalı ya da anlayan birini bulabilirseniz ondan yardım almanızı isteyeceğim. Çünkü uğraşırken komple sitenizi göçertebilirsiniz.

Sorununun temadaki eski microformat bilgisinden kaynaklandığını söyledim. Bunu çözmek için WordPress Real-Time Find and Replace Plugin (Gerçek Zamanlı Bul ve Değiştir) eklentisinden yardım aldım. Bu eklenti sayesinde hatalı kodu başarıyla temadan silmeyi başarsam da bu sefer yapılandırılmış veri aracında başka bir sorun ortaya çıktı. Ve onu çözmem eskisinden daha zor oldu. Sorunun kaynağı çok işe yaradığını düşündüğüm WordPress Speed Booster Eklentisiymiş ve bunu anlamam için onlarca olasılık denemem gerekti. Daha doğrusu bu bloğun Cdn hizmetini o eklentiye eklemiştik. İlk önce Cdnden kaynaklandığını düşünsem de Cdni bu eklentiden çıkarmak sorunu çözdü.

Ve Yapılandırılmış Veri Sorununu Çözerken Karşılaştığım Diğer Problemler

Çözerken yaptığım diğer denemeler de başka sorunları getirdi. Mesela denemeler yaparken çok ünlü yapılandırılmış veri eklentileri denedim. Ve bu eklentileri sorunu çözmedikleri için kaldırdığımda ne yazık ki databasede iz bıraktılar. Ve bir de onları temizlemekle uğraştım. Tavsiyem sorun çözmeye uğraşırken her zaman wordpress databaseleri yedeklemeniz. Bunları nasıl temizlediğim başka bir makale konusu. Ama databaselerden anlamıyorsanız mutlaka ama mutlaka bu konuda yardım alın. Çünkü yeterli teknik bilginiz yoksa bütün sitenizi göçertebilir hatta geri döndürmeyi başaramayacağınız bir duruma getirebilirsiniz.

Saygılarımla,

YapayZeka 🙂

Originally posted 2022-06-06 19:25:50.