Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj Nedir?

Bugünkü yazımızda kürtaj nedir,kürtaj nasıl yapılır, kürtaj işlemi riskleri,kürtaj sonrası semptomlar,vakumlu kürtaj ve güncel kürtaj fiyatları konusunda konuşmaya çalışacağız. Kürtaj olarak da ifade edilen kürtaj işlemi rahimden embriyonun temizlenmesi işlemidir. Peki detayları ile kürtaj nedir? İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında yapılan kürtaj işlemi riskli gebeliklerde de uygulanabiliyor. Tıp dilinde gebelik terminasyonu veya gebelik sonlandırılması olarak kullanılabilir. Kürtaj ifadesi ise daha çok halk arasında kullanılır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj nedir?Kürtaj doktoru nedir?
Kürtaj doktoru özel olarak kürtaj konusunda uzmanlaşmış doktorlara verilen isimdir. – Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebeliğin sonlandırılması işleminde genellikle kürtaj nasıl yapılır sorusu merak ediliyor. Öncelikle kürtajın anne adayının rızası ile yapıldığını bilmek gerekir. Fakat konu bu kadar basit biçimde sonlandırılmayacak kadar önemlidir. Kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığını da bilmekte yarar bulunuyor. Kürtaj nasıl yapılır sorusundan önce hangi şartlarda yapılır sorusuna cevap aranmalıdır.

1.Anne adayının rızası alınmadan kürtaj işlemi yapılamaz.
2.Annenin sağlığı söz konusu ise kürtaj kararı babanın onayı ile de yapılabilir.
3.Yasal sürecin belirlediği durumlar dışında gebelik sonlandırılamaz.
4.Kürtajda yasal süre 10 haftadır. 10 haftayı geçen gebeliklerin sonlandırılması yasal değildir.
5.Yasal sürenin istisnaları vardır. Annenin ya da bebeğin sağlık durumu istisnai durumlar arasında bulunuyor.

Görüldüğü gibi gebelik sonlandırılmasında kişinin rızası gibi yasal durumlar önemlidir. Evlilik esnasında yapılacak olan küreme işlemi için babanın onayı gerekir. Fakat evlilik dışı gebeliklerde durum biraz farklıdır. Bu gibi durumlarda sadece anne adayının rıza göstermesi yeterlidir. Yasal süre belirlenirken belli bir kriter bulunuyor. Gebenin son adet tarihinin başlangıcı yasal sürenin belirlenmesine yardımcı olur. Aile planlamasıyla az çocuk sahibi olmak isteyenlerse doğum kontrolünü araştırmalıdır.

Anne hayatı düşünülerek yasal süre sonrasında da kürtaj yapılabilir. Özellikle annenin kalp ya da böbrek yetmezliği gibi bir sorunu bulunuyorsa. Bu işlemler 2 doktor onayı ve sağlık kurulu raporuyla yapılabiliyor.

Kürtajın Aşamaları Nelerdir? – Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj fiyatları ve Kürtaj Doktoru
Kürtaj fiyatları ilden ile fazla değişkenlik gösterdiği için genel bir fiyat vermenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken Annenin hayatını riske atmamak için kürtajı konusunda uzman bir doktorun yapmasıdır. – Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Öncelikle kürtaj işleminin bir cerrahi operasyon olduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle işlemin alanında uzman doktorlarca yapılmasında gerekir. Peki, kürtajdan önce neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli?

  1. İşlem öncesinde mutlaka hastanın gerekli sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
  2. Ultrason ile rahim için ve bebek kontrol edilmelidir. Böylece gebeliğin büyüklüğü ve bebeğin yerleşimi tespit edilir. Tüm bunlar dışında hastanın tıbbi öyküsü de bilinmelidir.
  3. Hastaya kürtaj nasıl yapılır sorusu hakkında detay verilmelidir. Yapılacak olan işlemin aşamaları hasta ile paylaşılmalıdır.
  4. Gerekli hallerde hastaya psikolojik destek de sağlanmalıdır.

Kürtaj işlemi genellikle genel anestezi yöntemi kullanılarak yapılır. Fakat bazı hallerde lokal anestezinin de uygulandığı görülebilir. Operasyonun yapıldığı ortam mutlaka steril, mikroptan arındırılmış olmalıdır.

Kürtaj işlemi öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken konular nelerdir?

  • 1. Hastaya genel anestezi yöntemi uygulanacaksa bazı konulara dikkat etmelidir. Bu gibi durumlarda işlemden 5 saat öncesinde yeme kesilmelidir.
  • 2.Midenin boş olması anesteziye bağlı bulantının önüne geçecektir. Böylece anestezinin oluşturacağı riskler de azaltılmış olur.
    Tüm bu detaylar sonrasında işleme başlanabilir. Kürtaja başlamadan önce de hasta son kez muayene edilir.

Kürtaj Yapılırken Hastalar Ne ile Karşılaşır?

Kürtaj nasıl yapılır?

Ankara,İstanbul ve İzmir illerinde kürtaj doktorları ve özel hastaneler
Ankara,İstanbul ve İzmir illerinde biraz araştırmayla kürtaj konusunda uzman doktor ve özel hastaneleri bulabilirsiniz. – Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Hastaya öncelikle uzmanlar tarafından anestezi işlemi damar yolundan uygulanır. Bu işlem oldukça kısa süren ve ağrısız bir işlemdir. Damar yolundan verilen ilaç hastanın kısa sürede uyumasına yardımcı olur. Kürtaj esnasında uygulanan belli bir sıralama da mevcuttur.

1.Hastanın uyuması ile birlikte spekulm yardımıyla vajen açılır. Böylece rahim ağzı da açılmış olur. Bu işlem kürtajın daha kolay yapılması için gereklidir.
2.Vajen açıldıktan sonra bu bölge özel bir solüsyon ile temizlenir.
3.Solüsyonun antiseptik özelliği bulunmaktadır.
4.Teneculm denilen bir alet ile rahim ağzı düz bir hale getirilir. Böylelikle operasyon için gerekli şartlar da artık sağlanmış olur.
5.Rahim ağzı buji adı verilmiş olan düz çubuklar yardımı ile genişletilir. Genişletme işlemi ise gebelik haftasına bağlı olarak belirlenir.
6. Vakum enjektör kullanılarak artık rahim içi aspire edilir. Rahim içi tüm embriyonun alınması ile temizlenmiş olur.

Rahim içinin tam anlamı ile temizlenmesi genellikle birkaç dakika alır. İşlemin sonlanması ile birlikte kürtaj da tamamlanmış olur. Uzmanların dikkat etmesi gereken konular da vardır. Bunların başında ise embriyonun tamamının temizlenmesi gelir. Küreme işleminin tamamlanmasının ardından hemen hastanın uyandırılması gerekir.

Kürtaj İşleminin Riskleri Var Mı?

Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj yapılmadan önce kürtaj işleminin riskleri detaylı bir şekilde hastaya veya hasta yakınına anlatılmalıdır. – Kürtaj nedir? Kürtaj nasıl yapılır?

Daha önce de ifade edildiği gibi kürtaj cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi kürtajda da risk söz konusudur. Fakat alanında uzman bir doktor tarafından yapılan işlemler rahat tamamlanır. Bu neden ile deneyimli bir doktordan yardım almanızda yarar bulunuyor. Uzmanlığın yanı sıra deneyimin de kürtaj operasyonunda önemi büyüktür. Risk konusu kürtaj nedir sorusu kadar cevap bekleyen konular arasındadır.

1.Dikkatli yapılmayan işlemlerde rahim ve barsak delinmesi sorunu oluşabilir.
2.Kürtaj sonrasında devam eden aşırı kanamaya sebep olabilir.
3.Deneyimsiz bir ekip tarafından yapılırsa gebelik tam olarak sonlanmayabilir.
4.Operasyon sonrası rahim içinde parça kalmış olabilir.
5.Endometrit de denilen rahim sonrası enfeksiyon riski ortaya çıkabilir.
6.Anesteziye de bağlı olarak çeşitli alerjik sorunlar ortaya çıkabilir.
7.Küremenin dikkatsiz yapılaması rahim içi dokunun bozulmasına sebep olabilir.
8.Adet yoğunluğunda azalma da kürtaj sonrası oluşacak riskler arasındadır.
Tüm bu risk faktörlerine rağmen kürtaj işlemi basit bir işlemdir. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli konu doktor seçimidir. Deneyimli doktorlar ile riskleri de yok denecek kadar aza indirgersiniz. Aksi takdirde bu sorunlar herkes için risk faktörüdür.

Kürtaj Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kürtaj Riskleri Önemsenmelidir.
Anne hayatı kürtaj esnasında riske girebilir. Uzman bir doktor veya ebe tarafından kürtaj işleminin gerçekleştirilmesi önemlidir. – Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj öncesi ve kürtaj esnası gibi sonrası da oldukça önemlidir. İşlem öncesinde olduğu gibi sonrası içinde dikkat edilmesi gerekenler vardır.

1.Genel anestezi uygulanan hastalarda işlem sonrası bulantı olabilir. Bunun yanı sıra sersemlik ve baş dönmesi de normaldir.
2.Kanama ve halsizlik de operasyonun sebepleri arasında görülmektedir. Fakat kanama artarsa doktora başvurulması gerekir.
3.Operasyonun hemen sonrasında görülen şikayetler birkaç saat sonra kesilir.
4.Kanamalar genellikle 2 ile 10 gün arası devam edebilir. Bazı hastalarda hiç kanama görülmeyebilir.
5.Operasyondan birkaç saat sonra hasta hafif bir yemek yiyebilir. Yemeklerin az yağlı ve az tuzsuz olması gerekir. Özellikle çorba gibi hastayı zorlamayan sıvı gıdalar alınabilir.
6.Yaklaşık 4 saat sonra ise bulantı şikayeti yoksa beslenmeye geçilebilir.

Kürtaj Sonrası İlaç Tedavisi

Kürtaj sonrası hasta dikkatle izlenmeli ve sadece doktor tarafından yazılan ilaçlar kullanılmalıdır. Örneğin bu dönemde başkaları tarafından tavsiye üzerine kullanılan kanı sulandırıcı ilaçlar hastanın kanamasının artmasına ve yaraların geç iyileşmesine sebep verecektir. – Kürtaj nedir? Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj işlemi sonrasında doktor tarafından hastaya bazı ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar özellikle ağrı kesici ve antibiyotiktir. Çünkü hastanın bir süre ağrı şikayeti devam edebilir. Enfeksiyon riskine karşı ise antibiyotik başlanabilir.

İlaçların kullanım biçimi ve kullanım süresi doktor tarafından belirlenir. Bu neden ile ilaç tedavisi doktorun belirtiği biçimde uygulanmalıdır. İlaç tedavisinin ihmal edilmemesinde yarar bulunuyor.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki

Enfeksiyon sorunu yaşanmaması adına yaklaşık 15 gün ilişki önerilmez. Hastanın kendini toparlaması açısından da bu durum önemlidir. Düşük veya ölü bebek nedeniyle yapılan kürtajda süre 3 aydır.

Peki özel hastanelerde kürtaj fiyatları nedir? Konu hakkında en çok merak edilen sorular arasında bulunuyor. Hastanelerde hizmet vermekte olan doktorun deneyimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca özel hastanelerde kürtaj fiyatları şehirden şehre göre de değişebilir. Bulunduğunuz semt ya da hastanenin prestiji dahi fiyatları etkileyebiliyor. Bu neden ile de fiyat genellemesi yapmak doğru olmayabilir.

Vakumlu Kürtaj Nedir? Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?

Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?
Vakumlu kürtaj anne hayatını tehlikeye atmamak için uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. – Vakumlu kürtaj nedir?

Gebeliğin sonlandırılması olan kürtaj, ceninin kazınarak rahimden alınmasıdır. Hastanın rızası alınarak yapılan kürtaj işlemi hasta hakları gereğince gizli tutulan bir operasyondur. Psikolojik boyutu yanında kürtaj tekniği de önemlidir. Ağrısız bir kürtaj tekniği olan vakumlu kürtaj, istenmeyen gebeliğin 10-20 dakika içinde sonlandırıldığı bir tekniktir. Gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj yasal olup 10. hafta sonrası yasal değildir.

Genel veya lokal anestezi altında yapılan vakumlu kürtaj, jinekolojik muayene ve ultrasonografi sonrası lokal anestezide rahim ağzına ilaç enjekte edilerek başlanan bir operasyondur. Böylece hastanın ağrı ve acı duyması engellenir. Genel anestezide komplikasyon riski az olup psikolojik olarak olumsuz etkileri de minimize edilir. Vakumlu kürtaj rahim içinin negatif basınçla temizlenmesidir. Negatif basınç, plastik karmen vakum enjektörü ile sağlanır.

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Rahim içi dokuların negatif basınçla boşaltıldığı vakumlu kürtaj, günümüzde en modern işlemlerle uygulanmaktadır. Vakumlu kürtaj uygulamasında operasyon sonrası çıkabilecek olası komplikasyonlar yok denecek kadar azdır.

Operasyona karar verme sürecinde jinekolojik muayene ve ultrasonografi önemlidir. Gebelik haftası tespiti için gebelik testine itibar edilmemeli, ultrasonografi muayene ile gebelik haftası netleştirilmelidir. Vakumlu kürtaj çoğunlukla genel anestezi altın yapılır. İşlem sırasında kullanılan aletler kişiye özeldir. Genel anestezi ile hasta uyutulur ve pozisyon aldırılır. Rahimin iç kısmı görüntülenerek vajinal spekulum aleti rahim içine yerleştirilir. Rahim içi ve rahim ağzı solüsyonlarla yıkanarak enfeksiyon riski yok edilir. Tekdişilli adı verilen alet rahime yerleştirilir. Lokal anestezide tekdişli aletinin yerleştirilmesi acı verebilir. Bu aletin yerleştirilmesi ile rahim uzun bir hal alır. Sonrasında vakumlu kürtaj işlemi yapılır. Enjektör düğmesi açılarak negatif basınç oluşturulur. Cihaz rahim içinde ileri geri hareket ettirilerek rahim içi dokular temizlenir. Lokal anestezi ile yapılan işlemde hasta enjektör cihazının hareketlerinden rahatsız olabilir. Genel anestezide hasta hiçbir ağrı ve acı hissetmemektedir.

Vakumlu Kürtaj Sonrası

Vakumlu kürtaj vs normal kürtaj
Vakumlu kürtaj normal kürtaja göre daha az riskli bir kürtaj tekniğidir. – Vakumlu kürtaj nedir?

Rahim boşluğunda herhangi bir parça kalmadığına emin olunduktan sonra vakumlu enjektör ve tekdişli çıkarılır. Kanama olursa baskı uygulanarak kanama durdurulur. Vajina içi antiseptik solüsyonlarla yıkanır. Son kontrollerden sonra hasta dinlenmesi için odasına alınır. Lokal anestezide hasta 5-10 dakika dinlendikten sonra kalkıp evine gidebilir. Genel anestezide hasta uyandıktan sonra ortalama 1 saat dinlenir ve sonra evine gidebilir. Kürtaj sonrası rahimin toparlanması kasıklarda kramp tarzı ağrılar yaratacaktır. Doktor antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltıcı ilaçlar verecektir. İlaçlar doktor önerisine göre düzenli alınmalıdır.

Vakumlu Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk 10 gün cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Tekrarlayan gebelik ihtimaline karşın doğum kontrolü önemlidir. Cinsel ilişki sıklığı için doktorla detaylı konuşmak gerekir. Kürtaj sonrası hemen banyo yapılsa da banyonun duş şeklinde alınması gerekir.

Kişinin kürtaj olduğu dışarıdan fark edilmez. Kürtaj sonrası hasta 7-10 gün içerisinde ultrason kontrolü için çağrılır.

1-2 gün adet sancısı benzeri ağrılar normaldir.30-45 gün içerisinde regl olunmaz ise doktora danışılmalıdır.Adet kanamasında fazla kanamalarda mutlaka doktora haber verilmelidir.

Kürtaj Fiyatları 2019

Kürtaj fiyatları ilden ile ve doktordan doktora değişse de 2019 yılı için kürtaj fiyatı 1000 ile 4000 arasında değişmektedir. Kürtaj fiyatlarını değerlendirirken kürtaj yapılacak hastanenin ve doktorun ne kadar iyi olduğu göz önüne alınmalıdır. Kürtaj konusunda iyi bir doktor ve hastane bulmak, hastayı kürtajın olası risklerinden uzak tutmak için önemlidir. Ankara,İstanbul,İzmir,Adana ve Kıbrısta alanında uzman kürtaj doktorları bulabilir, güncel kürtaj fiyatlarını onlardan öğrenebilirsiniz.

Originally posted 2022-06-16 14:11:56.