Şeker Koması Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?

Şeker Koması Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?

Aslında bu yazının yazılma sebebi  ben daha küçük yaştayken komşumuzun şeker koması geçirmesi ve gözlerimin önünde hayatını kaybetmesidir. Ben o zaman hastaneye ziyarete gitmiştim. İşte şeker koması nedir o zaman öğrenmek zorunda kalmıştım. Gerçekten çok korkmuştum. Komşumuz yüksek şeker nedeniyle önce tuhaf sesler çıkarmaya başladı ve sonra da nefes alamayarak vefat etti. Hemşireler telaştan beni odadan çıkarmayı da unuttular.

Şeker hastalığı, günümüzde toplumsal açıdan en çok görülen rahatsızlıklardan biri olmak ile birlikte çok riskli durumlarda yüksek veya düşük şeker seviyeleri nedeniyle koma gibi sorunlar ile karşılaşmak dahi mümkündür. Zira kan şekeri seviyesinin çok yüksek noktalara ulaşması veya kan şekeri seviyesinin çok düşük bir noktaya ulaşması ani bir şeker komasının başlamasına neden olabilir. Ayrıntılı bilgi için şeker hastalığına çözüm ve şeker yükselince ne olur yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca gelecekten mucize iksirler kitabı yazımızda da ayrı bir güncellememiz mevcut.

Şeker Koması Nasıl Olur?

Şeker hastalarında en çok korkulan noktalardan birisi, şeker koması ile karşılaşılmasıdır. Bu durumun ortaya çıkması için hastada kan şekeri seviyesinin aşırı derecede yükselmesi veya tam tersi bir şekilde aşırı derecede düşmesi gerekmektedir.

Koma olarak adlandırılan bu sorun, kişinin bilincini kaybetmesi şeklinde tanımlandığı için şeker koması rahatsızlığında da kişi bilincini kaybeder, etrafındaki yaşanan olayları veya kişileri algılayamayacak bir hale gelir.

Şeker hastalığı yaşayan kişi her an bu durum ile karşılaşabileceği için sürekli bir şekilde tedbirli olmaya özen gösterilmelidir. Bazı noktalarda kişi komaya girdiğini anlamasa dahi hastanın ailesi veya uzmanlar müdahale ederek, ani çözümler oluşturabilir. Özellikle hasta yalnız başına iken veya sokaktayken bu durum ile karşılaşabileceği için muhakkak olarak yanında sürekli şeker hastası olduğunu belirten bir sağlık kartı veya kimlik kartı yer almalıdır.

Şeker koması belirtileri şeker hastalığı belirtileri ile benzerlik gösterir.

Belirtileri Nelerdir?

Özellikle çok yüksek kan şekeri seviyesinin oluşması durumunda net belirtiler ortaya çıkar ve koma sonucu ile karşılaşılabilir. Bu konuda şeker yükselmesi belirtileri arasında;

  • Aşırı derecede susama,
  • Karın sancıları,
  • Fazla idrara çıkma isteği,
  • Kalp çarpıntısı,
  • Kendini kötü hissetme,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Huzursuzluk ve sinirlilik hali,
  • Baş ağrısı,
  • Görmede bulanıklık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Yüksek kan şekeri seviyesine karşılık olarak düşük kan şekeri seviyelerinde ise belirtiler arasında;
  • Kalp çarpıntısı hissi,
  • Mide bulantısı,
  • Şekerli gıda isteği,
  • Şekerli gıda tüketince durumun düzelmesi,
  • Fazla terleme,
  • El titremesi,
  • Hastanın fenalık hissetmesi gibi noktalar bulunur.

Bir şeker hastasının şeker komasına girmiş olduğunun anlaşılabilmesi için tespit açısından ise öncelikle kan şekeri seviyesinin ölçülmesi gerekir. Normal şartlarda kişinin kan şekeri seviyesi 125 mg/dl altında olmalıdır. Ancak şeker seviyesi 125 mg/dl değer üzerine çıktığı zaman şeker hastalığı bulunuyordur.

Koma durumunda 600-700 mg/dl gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Genellikle şeker koması belirtileri arasında kan şekeri seviyesinin 400 mg/dl üzerine ulaşmış olması bulunmaktadır. En önemli noktalardan birisi ise hem düşük hem yüksek seviye şeker komalarında hasta şuurunu kaybeder, unutkanlık yaşar ve çevresine karşı bilinçsiz bir hale gelir.

Şeker Koması Felç Eder Mi?

Görülen belirtiler ile birlikte şeker koması durumu ile karşılaşıldığında, acil bir şekilde kan şekerinin yükseltilmesi veya düşürülmesi gerekebilir. Yüksek kan seviyesinde sıvı takviyesi için serum tedavisi, potasyum, sodyum ve fosfor takviyesi uygulanır. Düşük kan şekeri seviyesinde ise glukagon enjeksiyonu yapılabilir veya damardan dekstroz verilebilir.

Eğer bir hasta özellikle yüksek şeker seviyesinde koma durumu ile karşı karşıya kalırsa ve acil bir şekilde müdahale edilmezse, kan değerleri vücutta önemli hasarlara yol açabilir ve kişi felç riski ile karşı karşıya kalabilir. Diyabet hastalarının özellikle felç ile karşılaşma tehlikesi 2 kat daha yüksek olabilir. Bilhassa 40 yaş üstünde karotis damarında daha fazla darlık oluşabileceği için doktor kontrolü aksatılmamalıdır.

Originally posted 2022-06-14 13:39:18.