Adaçayının Faydaları

Adaçayının Faydaları

Adaçayının faydaları çok eski zamanlara dayanmaktadır. 13. asırda tüketilmeye başlanan adaçayı her derde deva bir içecek olarak görmektedir. Özellikle eski dönemlerde herkes kendi bahçesinde sağlığa iyi geldiğini düşünerek adaçayı yetiştiriyordu. Bu nedenle eski dönemlerde adaçayı ile ilgili sağlığı nitelendiren sözler vardı. Örneğin; “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!” şeklinde sözler ile adaçayı faydaları vurgulanmıştır.

Adaçayının en önemli faydalarından birisi hafızayı güçlendirmesi ve stresi engellemesidir. Özellikle depresyon zamanlarında adaçayı tüketimi yapılarak, vücuttan stres atılabilir. Kan değerlerini de dengeleyen adaçayı mantar gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırmaktadır. Bununla beraber bazı yaralara da iyi geldiği bilinir.

ADAÇAYININ SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Adaçayının Başlıca Faydaları

Adaçayının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Bu faydalar;

-Saçlara renk veren pigmentleri sağlıklı tutarak saçın beyazlamasını önler.

-Mantar gibi enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

-Hafızanın güçlenmesini sağlarken ayrıca unutkanlığı da yok etmektedir.

-Alzheimer’a karşı etkilidir.

-Kan şekerinin düşürülmesini ve dengede tutulmasını sağlar.

-Diş eti hastalıklarına ve iltihaplanmasına karşı kullanılır.

-Ağız içerisinde oluşan yaralarının tedavisinde kullanılır.

-Sinirsel olarak başlayan baş ağrısının giderilmesini sağlar.

-Safra kesesinin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olur.

-Boğaz yaralarına ve gribe iyi gelir.

-Yaşlılığın geciktirilmesini sağlar.

-İshal problemine karşı kullanılır.

-Selülit sorununa karşı etkilidir.

Adaçayının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

ADAÇAYI KULLANIMI NASILDIR?

Oldukça tüylü ve beyazımsı bir bitki olan adaçayı, yaprakları demlenerek tüketilmektedir. Adaçayının yaprakları öncelikle kurutulur ve çay haline getirilir. Ardından normal çay demler gibi demlenir ve içilir. Adaçayı lezzeti ve kokusu sayesinde bazı et yemeklerinde de kullanılabilir. Özellikle fazla kokuya sahip olan yemeklerde o kokuyu yok etmek ve lezzet vermek için adaçayı tercih edilir.

Adaçayının en fazla kullanıldığı et yemekleri arasında karaciğer, ördek, kaz, tavuk ve diğer av hayvanlarından yapılan kızartmalar yer alır. Bazı yemeklerde fırınlama yapılırken de adaçayının yaprakları yemeklere ilave edilmektedir. Adaçayı bazı Avrupa mutfaklarında yiyeceklerin salamura aşamasında ve etlerin dinlendirilmesinde kullanılır. Adaçayı sirke yapılarak da kullanılmaktadır. Adaçayı yaprakları bir su içerisinde bekletilerek sirke haline gelir ve bu şekilde tüketilir.

ADAÇAYI NASIL DEMLENİR?

Adaçayının faydaları adaçayını nasıl kullanınca ortaya çıkar?

Güneybatı Anadolu bölgesinde daha fazla bulunan adaçayı bitkisinin yapraklı dalları kullanılarak çay yapılıyor. Bitkinin yapraklarından hazırlanan bu çaya adaçayı adı veriliyor. Adaçayının demlenme şekilleri farklılık göstermektedir. İlk olarak adaçayı normal şekillerde bir çay olarak demlenmektedir. Normal çay şeklinde demlenen adaçayının tadı biraz acı olabiliyor.

İkinci şekilde adaçayı demlemede ise adaçayının küçük bir dalı kullanılıyor. Bu dal, çay bardağının içerisine konularak üzerine bir miktar kaynar su ilave ediliyor. Bu demleme şekline bazı yörelerde dallı adını veriyor. Böylece demleme aşamasında çayın istediğiniz renk ve kokuda kalmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde demlenen çaylarda tat daha hafif olur. Rahatsız eden acı tat ve koku ortadan kaldırılıyor. Adaçayı demlemek için taze adaçayı kullanılabilir. Ayrıca adaçayı için kurutulmuş adaçayının yaprakları da tercih edilebilir.

Adaçayının zararları nelerdir?

ADAÇAYI TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Adaçayının faydaları ve zararları

Her yiyecek ve besinde olduğu gibi adaçayının da sürekli tüketilmesi zararlı olabilir. Bu nedenle, belirli sınırlamalar ile adaçayı tüketimi yapılmalıdır. Özellikle adaçayını çok düşük tansiyona sahip olan kişiler tüketmemelidir. Bu kişilerin sıklıkla adaçayı tüketmesi tansiyonların daha fazla düşmesine neden olabilir.

Kişiler sürekli bir ilaç kullanıyorsa adaçayı tüketimi yaparken mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Özellikle doktorlarına danışarak, bu çayın tüketilmesi daha doğru olacaktır. Şeker hastalarının ise adaçayı tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 2 günde 1 defa adaçayı kullanımı sağlıklı bir birey için yeterli olacaktır. Mümkün olduğunca bu sıklığı artırmamanız gerekir.

Adaçayı aynı zamanda hem erkeklerde hem kadınlarda ostrojen (kadınlık) hormonu seviyesini arttırır.

Originally posted 2022-05-23 14:23:39.