Bademin Faydaları Nelerdir?

Bademin Faydaları Nelerdir?

Bugün konumuz bademin faydaları. Son on yıl içerisinde hem Türkiye’de hem de birçok farklı ülkede gıdalar üzerinde birçok bilimsel araştırma yapıldı. Bu araştırmaların sonucunda birçok farklı gıdanın yemişler ile birlikte çok farklı faydaları olduğu ortaya çıkarıldı.

Kamuoyu ile paylaşılan yeni bilgilerin ışığında bademin faydaları da geniş bir kategoride değerlendirilmektedir. Özellikle taze badem tüketmenin birçok farklı sağlık sorununa doğrudan ya da dolaylı olarak iyi geldiği ispatlanmıştır. Beslenme uzmanlarının da sıklıkla tavsiye ettiği badem tüketimi son beş yıl içerisinde Türkiye’de yüzde yüz oranında artmıştır.

Bademlere çok daha uygun fiyatlarla erişebilen insanlar bu leziz yemişleri genellikle öğün aralarında ve akşam yemeklerinden sonra tüketmektedir. Badem tüketiminin faydaları birçok farklı grupta incelenebilir. Söz konusu yemişlerden tam anlamıyla faydalanmak isteyenler bademin saklanma koşullarına dikkat etmelidir. Organik olmayan ya da bayat ürün tüketimi bademlerde de sağlık açısından riskli sonuçlar doğurabilir.

Badem Ağacı - Bademin Sağlığa Faydaları

Bademin Saklama Koşulları

Özellikle çiğ bademler son derece faydalı bir yemiş türüdür. Ancak bayatlama süreleri de oldukça kısadır. Bu nedenle bademler sadece buzdolabında muhafaza edilmeli ve oda sıcaklığından uzak tutulmalıdır. Bir diğer çözüm yöntemi ise satın alınan bademleri kavurmaktır. Kavrulan bademlerin içerisindeki mineraller ve vitaminler olduğu gibi kalırken bayatlama süreleri de kısalmaktadır.

Badem Tüketmenin Çocuklara Faydaları

Çocuklar İçin Bademin Faydaları

1- Enerji Vermesi: Özellikle normal kilosunun altında olan çocuklar günlük periyotlarda badem tüketmelidir. Tam bir enerji deposu olarak tanımlanan badem, halsizlik sorunları ile mücadele eden çocuklar için de önerilmektedir. Aktif olarak spor ve egzersiz yapan herkes de günde bir avuç kadar badem yiyebilir.

2- Zihin Açıklığı: ABD’nin çeşitli üniversitelerinde yapılan araştırmalar, bademin en az ceviz yemişi kadar beyne iyi geldiğini gözler önüne sermiştir. Düzenli aralıkla badem tüketen bireylerin düşünme kabiliyetleri de ileri seviyelere çıkmaktadır. Dikkat dağınıklığı gibi sorunlara da iyi gelen bu yemiş, kahvaltıda ya da öğün aralarında tüketilebilir.

3- Bağışıklık Sistemine Olumlu Etki Etmesi: Nezle, sinüzit ve grip gibi kış hastalıklarına karşı her zaman doğal ve organik ürünler tavsiye edilmektedir. Bu ürünlerin başında ise ceviz ve badem gibi yemişler geliyor. Özellikle öğün aralarında fast- food ve abur – cubur olarak tanımlanan yiyecekler yerine badem gibi kuru yemiş çeşitleri tercih edilmelidir. Bağışıklık sistemini onaran ve daha güçlü kılan badem türleri, aynı zamanda belli başlı hastalıkların çok daha kısa sürede atlatılmasını da olanaklı hale getiriyor.

Yapılan bir diğer araştırma ise şu sonuçları ortaya çıkarmıştır: Gün içerisinde cips ve asitli içecekler tüketenlerin grip ve muadili hastalıklara yakalanma oranı %82 iken; badem ve benzeri yemişleri periyodik aralıklarla tüketen grip olma ihtimalleri %24 ile sınırlı kalmıştır.

Badem Yemişinin Diğer Faydaları

Bademin Faydaları

1- Her yönüyle badem: Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasından doğal cilt kürlerine kadar badem türlerinin çok çeşitli faydaları sıralanabilir. Bademden üretilen yağların sık aralıklarla tüketimi ise kalp damar rahatsızlıkları bulunan kişilere sıklıkla öneriliyor. İçerisinde bol miktarda doymamış yağ ve E vitamini bulunduran badem, gebelik döneminde de rahatlıkla tüketilebilir.

2- Kabızlığa iyi geliyor: Bir hafta boyunca akşam yemeklerinden sonra sadece badem tüketmek kabızlık problemine alternatif bir tedavi olarak öneriliyor. Hazım problemlerine de son derece iyi gelen badem, akşam yemeklerinden hemen sonra değil en erken 2 saat sonrasında yenmelidir. Öğün aralarında da atıştırmalık olarak tüketilebilir.

3- Doyma hissi veriyor: Diyet yapanlar kalori değeri oldukça düşük olan bademleri sıklıkla yiyebilir. Doyma hissi verdiği için sağlıklı bir şekilde kilo verilmesinde de yardımcı olmaktadır.

Originally posted 2022-06-12 20:47:18.