Leblebi Neden Ve Nasıl Yapılır? Faydaları
Leblebi neden ve nasıl üretilir? Leblebi nasıl yapılır? Kuruyemiş denince hemen hemen ilk akla gelenlerden biri olan leblebi çoğu kuruyemiş tabağını vazgeçilmezi durumundadır. Birden fazla çeşidi ile her damağa uygun olması, kolay ulaşılabilir olması da leblebiyi kuruyemiş sofralarında görmek için cazip kılan sebeplerden birisidir. Taze kavrulmuş halindeki kokusu ile de kuruyemiş tabaklarının demirbaşı olarak listenin en başlarında durmaktadır.
Leblebi Nasıl Üretilir?
Aslında genel olarak insanlarda leblebinin nasıl yapıldığı konusunda fikir sahibi olsa da, leblebinin nasıl üretildiğini bilmeyen kesim de azımsanamayacak kadar bulunmaktadır. Peki ya neden yapılır leblebi?
Leblebi, aslında özel bir şekilde kavrulmuş nohuttur. Yemek sofralarımızı süsleyen nohut, kavrulma sürecine tabi tutularak, yemek sonrası çay faslını da renklendirmektedir.
Kendine özel bir fırında kavrularak ısıtma işlemi yapılan nohutlar, işlemler sonunda leblebi halini alır. Ama tabi ki bu kadar kolay değil, elbette kendine has püf noktaları da bulunmaktadır.
Leblebinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Çikolatalısından, pul biberlisine kadar çok fazla çeşidi bulunan leblebi, en çok bildiğimiz sarı leblebiden türetilmektedir.
Nohut Seçimi – Leblebi Nasıl Yapılır?
Leblebi yapımında kullanılacak nohudun seçimi, leblebi kalitesi ile doğru orantılıdır. Bu yüzden nohut seçimi leblebi yapımı için en önemli adımdır. Seçilen nohutlar eleme ve temizleme aşamasından sonra, odun ateşi ile yanan fırınlarda kavrulma işlemi gerçekleşir. Kavrulan nohutlar çuvallara alınarak beklemeye alınır.
Yaklaşık 3 gün bekletilen kurumuş nohutlar ikinci kez fırında kavrulur ve ikinci kavrulmadan sonra yaklaşık 20 gün, düz bir yüzeye yayılarak bekletilir. 20 gün sonunda kuruyan ve leblebi olmak için son kez ateşe atılacak olan nohutlar nemlendirilir ve 3üncü ve son kez kavrulma işlemine tabi tutulur. Kavrulma işlemiyle beraber leblebiler kabuklarından ayrılır ve soflarımıza en sade şekilde gelen sarı leblebi halini alır.
Üçüncü kavrulma işlemi leblebi çeşidine göre değişebilir. Örneğin tuzlu leblebi yapmak istiyorsak, kavrulmada tuzlu sos ile aromalandırma işlemi yapmamız gerekmektedir.
Evet, bu bilgiler ‘Leblebi nasıl yapılır?’ sorusunun cevabıdır, evde yapmak görüldüğü üzere uzun uğraşlar gereği pek mümkün değildir, ancak kavrulma işlemindeki kokusu leblebiyi daha çok sevmenizi sağlayabilir.
Leblebinin Faydaları Nelerdir?
Leblebi kuruyemiş olarak yerken bizi mutlu eden bir gıda olmasının yanı sıra sağlığımız açısından da faydalı olmaktadır. A , C ve E vitaminleri bulunan leblebi de demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve sodyum da bulunmaktadır. Fakat nohut ile karşılaştırma yapmamız gerekirse, bazı besin değerleri leblebi olma aşamasındaki kavrulma işlemi ile kaybedilebilir.
Lifli olması sebebiyle uzun süre tok hissetmenizi sağlayan leblebinin 100 gramı yaklaşık 170 kaloriye denktir. Bol su ile tüketilmesi, tokluk hissini artırabilir. Aynı zamanda lifli yapısı sindirim sisteminize de yardımcı olur.
Originally posted 2022-06-11 16:15:47.