İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik Türkiye’nin en büyük problemi. Özellikle enflasyon oranının git gide yükselmesi ile beraber birçok şirket iflasın eşiğine gelerek çalışanlarını işten çıkartmak zorunda kalmıştır. Bu nedenden dolayı çoğu kişi işsizlik maaşı için başvuru yapmaktadır. Devletin her ne kadar böyle bir olanağı olsa da bu sayının artıyor olması aslında Türkiye’nin acı tablosunu gözler önüne sermektedir. Özellikle çoğu genç yaşlarda olan kişilerin işsizlik maaşı için araştırma yapmaları ülke açısından çok daha acı bir durumdur.

İşsizlik Maaşı Şartları

İşsizlik maaşını her işsiz olan kişi başvuramıyor. Belirli başlı şartları ve kapsamı mevcut. İstenen 4 maddeyi yapıyor veya karşılıyor olmak sonucunda başvurunuzu yapabilirsiniz. Öncelikle işten çıkmamanız, çıkartılmış olmanız gerekmekte. Kendi rızanız ile değil iş verenininiz isteği ile çıkartılmış olmalısınız. Böylelikle tazminatınızı da alabilirsiniz. Bunun haricinde aynı iş yerinde 120 gün priminizin olması gerekmekte. Buna ek olarak da 600 gün içerisinde işsizlik sigortası primlerinizin kesintisiz ve net bir şekilde atlanmadan ödenmiş olması gerekmekte. Aslında sadece bu koşulları sağlamanız olmanız işsizlik maaşına başvurmanız için bir neden. Bunun haricinde farklı bir koşul aranmıyor ve 10 ay boyunca kesintisiz olarak işsizlik maaşı alabiliyorsunuz.

Başvuru Süreci

Başvuru sürecinde de istenen bazı durumlar mevcut. Öncelikle işten ayrılmanızdan daha doğrusu çıkartılmanızdan sonra 30 gün içerisinde İşkur’a gidip veya online sistem üzerinden web sitesi ile başvuru yapmalısınız. Sadece İşkur üzerinden değil artık yeni sistemle E-Devlet üzerinden de başvuru kolaylıkla yapılabilmektedir. Üstelik bu işlemlerin hepsi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Başvuru esnasında istenen belgeler de burada mevcut. Burada başvuru yapan kişiler iççin iş arayan kaydı yapılmakta ve istatistikler tutulmaktadır. Bu sayede iş arayan kişiler için kolay iş bulunması, danışmanlık sağlanması ve eğitimler alması devlet tarafından sağlanabilmektedir.

İşsizlik Maaşının İçerikleri ve Kapsamı

İşsizlik maaşının da belirli sınırları ve kapsadığı konular bulunmakta. İşsizlik maaşının verilmesi, sağlık sigortasının primlerinin ödeniyor olması, yeni bir iş bulma olanağı sağlama ve danışmanlık hizmetleri, eğitimlerin verilmesi ve bu konuda sertifikasyonlara sahip olabilme gibi hizmetleri işsizlik maaşı alan kişiler kapsamında sunulmaktadır.

Ödeme İçeriği ve Süresi

İşsizlik maaşının da belirli bir süresi bulunmakta. İşten ayrılmak zorunda kalınan zaman itibari ile son üç yıl içerisinde 600 gün sigorta primleri ödendi ise 180 gün, 900 gün sigorta primleri ödendi ise 240 gün, 1080 gün sigorta primleri ödendi ise 300 gün süreli olmak üzere işsizlik maaşından faydalana bilinmektedir. Fakat 120 gün içerisinde ücretsiz izin, hastalık, rapor, disiplin cevazı, grev, doğal afet, ekonomik kriz gibi nedenlerle iş yapılmazsa bu durumlarda süre kesintili sayılmayacaktır.

Verilecek olan işsizlik maaşı, sigorta yaptıran ve işten ayrılan kişinin son dört aylık ödediği prim ücretinin günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu durumda hesaplarken ödenecek işsizlik maaşı, aylık asgari ücretin %80 (brüt olarak) geçememektir Kısaca asgari ücretten daha yüksek bir maaş alınamamaktadır. Kısaca işsizlik maaşını hesaplarken o yıl içerisinde hesaplanan asgari ücretin yüzde seksenini alabilirsiniz. Tabi ki bu durum sizin ödediğiniz prim miktarına bağlı olarak değiştiği için yaklaşık bir rakamdır.

İşsizlik maaşı alan kişiler nüfus cüzdanları ile PTT şubelerinden maaşlarını alabilmektedirler.

İşsizlik Maaşının İptal Edildiği Durumlar

İşsizlik maaşı belirli koşullar içerisine girdiğinizde kesilecektir. Emeklilik gibi bir durumunuz olduğunda bu süre itibari ile işsizlik maaşından ve sigortasından yararlanamazsınız. Eğitim olanakları sunulduğunda bu eğitimlere gitmez ve haklı bir neden gösteremez iseniz (hastalık, rapor, ölüm vs.) işkur ile anlaşmanız sınırsız olarak fes edilecektir.

Originally posted 2022-06-07 08:02:32.