Kriket Nedir? Nasıl Oynanır?

Bugün kriket nedir ve nasıl oynanır sorularına cevap arayacağız. İlk kez İngiltere’de ortaya çıkan ve bugün uluslarası düzeydeki konseyi de yine bu ülkede bulunan kriket, 11 kişiden oluşan iki takım ile oynanan oldukça eğlenceli bir spor dalıdır. Bir saha oyunu olan kriketin yine en popüler saha oyunlarından futbol ile bazı benzerlikleri de bulunmaktadır. Çünkü bu oyun da topu karşı takımın kalesine göndermeye çalışma prensibi üzerine kurulmuştur. İlk kez İngiltere’de 16. yüzyılda oynanmaya başlanan bu oyunun ekipmanları özel üretilen ahşap sopa, stump, bailer ve toptan oluşmaktadır. 1728 yılında oynanan ilk maçından itibaren giderek popüler hale gelen kriket sporunun Türkiye’de de sıkı takipçileri bulunmaktadır.

Kriket ve Futbol benzerliği

Kriket nedir? İnnings ne demektir?

Futbola nazaran oyun sahası oval biçimde olan kriket kaç dakika oynanır konusunda da yine kendine has özelliklere sahiptir. Bir kriket maçı innings adı verilen devrelere ayrılarak oynanmaktadır. Her devrede takımın biri vurucu diğeri ise atıcı pozisyonundadır. Maçın formatına göre değişse de oyun genelde iki inningsten oluşmaktadır. İnnings denen devrelerin tamamlanması için ise on atıcının tamamının oyun dışında kalması ve yine belirlenen formata göre belirli bir over sayısına ulaşılması gerekmektedir. İlk ortaya çıktığı yıllarda günlerce süren kriket maçlarının oynandığı bilinmektedir.

Kriket nedir?

Beyzboldan farkı

Kriket nedir? Beyzboldan farkları nelerdir?

Kriket sporunun temel mantığı futbol ile benzerlik gösterse de tek benzerlik futbolla sınırlı değildir. Zira kriketin bazı kuralları aynı zamanda beyzbol ile de benzerlik göstermektedir. Kriket beyzbol farkı ile ilgili detaylara bakacak olursak öncelikle iki sporun anavatanlarının farklı olduğunu görürüz. Çünkü beyzbol bir Amerikan oyunudur. Tarihi ise krikete nazaran çok daha eskidir. Kriket farklı formatlara göre oynandığı için belirli bir süresi olmadığı halde beyzbol sadece dokuz devre ile sınırlandırılmış bir oyundur. Ayrıca beyzbolda kullanılan sopa yuvarlak olmasına rağmen kriketteki düzdür.

Türkiye’de kriket sporu

Türkiye’de henüz yeni yeni keşfedilmeye başlansa da kriket sporuna ilgi oldukça fazladır. İlk milli kriket takımı ise 2000 yılında kurulmuştur. Bu takımın uluslararası turnuvalara katılımı Yunanistan’da 2008 yılında gerçekleşen kriket şampiyonası ile gerçekleşmiştir. Ayrıca 2010 yılı itibari ile bu spora ilgi duyanlar için ilk kez oyuncu ve hakemlik kursları da açılmaya başlanmıştır.

Süresi belli olmayan oyun

Kriket nedir? Kaç dakika sürer?

Kriket maçlarının süresi önceden tespit edilemediği için kriket oyun süresi kaç dakikadır gibi bir soruya verilebilecek net bir cevap yoktur. Bazı karşılaşmalar günlerce sürebilmektedir. Ancak söz konusu uluslararası bir müsabaka olduğunda bu süre beş güne yayılmış toplam 30 saat ile sınırlandırılmıştır. Oyunda 42 kural olduğu bilinmektedir. Ancak bazı yarışmalarda bu kurallara ek olarak bazı yönetmelikler de ilave edilebilir. Bu 42 kuralın 15. Maddesinde oyun esnasında verilen aralar ile detaylar belirtilmiştir. Bu maddeye göre çok günlü müsabaka söz konusu olduğunda iki innings arasında yapılan on dakikalık ara ile birlikte öğle yemeği ve çay molaları da verilebilmektedir. Verilecek bu araların süresi maç öncesi karşılıklı bir mütabakat sonucu belirlenmektedir. Bir sonraki madde ise oyunun son saatlik bölümü ile ilgilidir. Bu son saatte en az 20 over olması gerektiği belirtilmiştir. Herhangi bir sebep ile verilen aradan sonra oyunun başlaması için hakemin komutu beklenmektedir.

Kriket nasıl oynanır?
Kriket Sporu

Kendine has ekipmanları ile ilginç bir spor dalı

Kriket oyununda temel ekipmanların dışında oyuncuların giysileri de belirli bir standarta tabidir. Zira bu oyunda, koruma özelliği de olan beyaz kıyafetler giyilmektedir. Oyuncuların saha içindeki yerleri ise oyun kaptanı tarafından belirlenmektedir. Oyun süresince oyuncuların pozisyonları sürekli değişmektedir. Kısa sürede karşı tarafın kalesine topu atma üzerine kurulu oyunda oyuncuların tamamının sürekli hareket halinde olması gerektiğini de ekleyelim.

Originally posted 2022-06-03 06:51:45.