Laktoz İntoleransı Nedir?
Süt ve süt ürünleri sağlık açısından sık sık tüketilmesi gereken besinlerdir. Fakat bazı kişilerde bu besinler alerjik reaksiyon ya da intolerans sorunu yaşayabilmektedir. Laktoz diğer adı ile süt şekeri bir karbonhidrat çeşididir. Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir, kaymak, tereyağı, krema ve dondurmada da fazlaca laktoz bulunmaktadır.
Günümüzde Laktoz intolaransının artmış olduğu bilinmektedir. Bugün ülkemizde ailelerin %25’inde çocukların sütü rahat içemediği ve %22’sinde ise süt içmenin ardından rahatsızlık yaşandığı bilinmekte. Yaşın artması ile birlikte her 100 kişiden 70’i süt ürünleri tüketmesinin ardından sorun yaşamakta.
Laktoz İntoleransının Belirtileri Nelerdir?
Genellikle laktoz içerikli besinlerin tüketilmesinin üzerinden yarım saat ya da iki saat süre geçmesi ile birlikte belirtiler görülmeye başlar. En belirgin belirtileri ishal, bulantı ve kusma, karında oluşan kramplar, gaz ve şişkinlik hissidir.
Laktoz intoleransı olan kişilerde süt ürünleri tüketimi nasıl olmalıdır?
Laktoz intoleransı olan kişilerin süt ürünlerini hayatından çıkarması doğru değildir. Bunun yerine ne ölçüde tüketebildiklerini keşfetmeleri önemlidir. Kendilerini rahatsız etmeyecek ölçüde tüketmeye devam edebilirler.
Birçok marka artık laktozsuz süt ve süt ürünleri üretmektedir. Bu ürünleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki bu ürünler normal hallerine göre daha az kalsiyum içermektedir. Yani gerekli kalsiyum miktarını almanız mümkün olmayabilir.
Laktoz intoleransı olan kişilerin ev yoğurdu yemesi önerilebilir. Çünkü ev yoğurdunda canlı ve aktif bakteri kültürü bulunur. Ev yoğurdu yendiği zaman içerisinde bulunan bakteriler laktozun sindirilmesine yardımcı olur.
Laktoz İntoleransı Olan Kişiler Laktoz İçerikli Ürünleri Ne Kadar Tüketmeli?
Bu konuda net bir miktar söylemek mümkün değildir. Herkesin tolere edebildiği laktoz miktarı farklıdır. Laktozlu besinleri ne kadar tüketebileceğinizi bulmak için denemeniz gerekmektedir. Denemeye başlamadan önce 2 hafta süre ile laktoz tüketimi yapmayın ve sonrasında bir besini azar azar tüketmeye başlayarak sınırınızı bulabilirsiniz.
Laktoz İntoleransı Olan Kişiler Nasıl Önlemler Alabilir?
Doktorunuza danışarak laktoz enzimi içeren ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar çiğneme tableti, likit ya da hap şeklinde piyasada satılmaktadır. Dışarda yemek yediğinizde içerisinde laktoz olması ile ilgili bir bilginiz yoksa bu ilaçlar sizi rahatlatabilir. Ne kadar laktozu sindirebildiğinizi deneyerek bulabilirsiniz. Böylelikle laktoz tüketme sınırınızı bileceğinizden gerekli miktarda tüketim yaparak intolerans sorunu yaşamayabilirsiniz.
Birçok paketli gıdada da laktoz bulunmaktadır. Alışveriş yaparken paketlerde yazan içerik kısmını okuyarak laktozlu ürünlerden uzak durabilirsiniz. Özel laktozsuz üretilen ürünleri tercih edebilirsiniz. Yemeklerdeki porsiyonlarınızı azaltıp şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Beslenme danışmanı ile görüşerek sizin için doğru beslenme konusunda bilgi edinebilirsiniz. Bazı kişilerde süt ürünlerini tek başına tüketmek yerine diğer gıdalar ile karıştırıldığında belirtilerin azaldığı görülmüştür. Siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Laktoz İntoleransı Olan Kişiler Hangi Süt Ürünlerini Tüketebilir?
- Diğer peynirlere oranla sert, eskitilmiş isveç peyniri, çedar ve permesan peyniri daha az laktoz içermektedir. Keçi ve koyun peynirleri tüketilebilir.
- Ev yoğurdu ya da dışarıda satılan canlı aktif bakteri kültürü bulunan yoğurtlar tüketilebilir.
- Bazı kişiler probiyotik ve kefir tüketebilmektedir. Bu besinler bağırsaktaki iyi bakterilerin dengesini tekrar yapılandırdığı için tüketilmesi önemli olan besinler arasındadır.
Laktoz İntoleransı Neden Olur?
Kimi insanlarda laktozu işlemek için gerekli olan gen doğuştan bulunmaz. Bu önemli bir durumdur. Çünkü bebeğin büyümesini etkileyebilir. Bu sebeple dikkat edilmelidir. Bazı geçirilen hastalıklar sonucu da oluşabilir. Örneğin çölyak hastalığı bağırsakların düzgün çalışmasını engelleyerek bu hastalığa sebep olabilir. Son olarak yaşın ilerlemesi sebebi ile süt ürünlerini sindirmede zorluk gözükebilir.
Originally posted 2022-06-17 09:29:34.