Regl Dönemi Nedir?

Bugün regl nedir, regl hesaplama nasıl yapılır ve regl (adet) belirtileri üzerinde bilgi vermeye çalışacağız. Üreme çağında olan her kadın psikolojik ve fizyolojik bir olay olan regl dönemini yaşamaktadır. Tüm kadınların hem ortak derdi, hem de olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Regl dönemi en çok ağrıları ile bilinmektedir. Düzensiz regl olunması ve regl ağrıları çoğu kadının bu dönem ile ilgili yaşadığı sıkıntılardır.

Regl (Adet) Ne Demek?

Regl nedir?

Regl halk arasında adet olarak bilinmektedir. Tıp dilindeki ismi ise menstürasyon olmaktadır. Kadınların üreme hormonları sayesinde aylık döngü halinde rahim içerisinde oluşan kan şekline gelerek vücuttan atılmasına regl denilmektedir. Rahim içi kanamaları her ay düzenli olarak yaşanmaktadır. Kadınlar menopoz dönemine girene kadar regl dönemi devam eder. Menopoz dönemine girildiğinde regl döngüsü biter. Halk arasında regl, adet ya da aybaşı gibi bazı isimler ile bilinmektedir. Genç kızlar tarafından ilk başta utanılacak bir şeymiş gibi algılansa da aslında regl olmak sağlık belirtisidir. Her sağlıklı kadının her ay bu döngüden geçmesi gerekmektedir. Düzensiz olduğunda ya da olmadığında sağlık ile ilgili bir sorunun var olduğu anlamına gelmektedir.

Regl Hesaplama Nasıl Yapılır?

Regl nedir konusundan sonra regl hesaplama nasıl yapılır üzerine konuşmak istiyorum. Her kadının regl döngüsü birbirinden farklıdır. Bu nedenle regl döngüsü şu kadardır demek doğru olmaz. Fakat düzenli sayılan regl döngüsü genel olarak 21 gün ile 35 gün arasında değişmektedir. Bazı kadınlar 21 günde bir regl olurken, bazı kadınlar ise 35 günde bir adet olmaktadır. En sık rastlanan regl döngüsü ise 28 gündür. Adet günü hesaplamak için genel olarak son 6 aylık regl döngü günlerinin ortalaması alınmaktadır. Son 6 ayın hesaplarına göre ortalama bir döngü hesaplanabilmektedir. Bazı kadınlar düzensiz adet olurlar. Regl döngüsünde aksaklıklar ve gecikmelerin olmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler genel olarak şu şekilde ifade edilmektedir:

  • Regl gecikmesinin en bilinen belirtisi hamileliktir. Bu nedenle regl gecikmesinde, hamilelik şüphesi olanların bir gebelik testi yapması ya da yaptırması gerekmektedir.
  • Uzun süre spor yapmadıktan sonra spor yapmak ya da her zamankinden daha fazla spor yapmak regl gününü geciktirebilmektedir.
  • Grip, soğuk algınlığı gibi bazı rahatsızlıklar regl döngüsünde gecikmeler meydana gelmesine sebebiyet verebilir.
  • Polikistik over sendromu denilen rahatsızlık adet gecikmesine sebep olur. Bu bir yumurtalık hastalığıdır. Genel olarak bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde yumurta tembelli görünür. Dolayısıyla yumurtlama geç meydana gelmektedir. Yumurtlama ne kadar geç meydana gelirse, regl dönemi de o kadar gecikmektedir.
  • Emzirme döneminde kadınların regl dönemlerinde gecikmeler görünmektedir.
  • Fazla kilosu olan kişilerin regl dönemlerinde dengesizlikler görünmektedir. Bu durum normal kabul edilmekte ve bu sorun ile karşılaşan kadınların kilo vermesi tavsiye edilmektedir.
  • Bazı ilaçların yan etkisi bulunmaktadır. İlaç kullananların regl gecikmelerinde kullandığı ilacın yan etkisine bakması gerekmektedir.
  • Stresli yaşam da regl döneminde bazı gecikmeler yaşanmasına sebep olabilmektedir.
  • Hava ve mevsim değişiklikleri de regl dönemlerinde gecikmeler yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Regl Belirtileri

Regl nedir sorusuna cevap verdikten sonra regl belirtileri üzerine konuşalım:

Regli dönemine girmeden önce bazı belirtiler kendini göstermektedir. Regl öncesi bu döneme premenstruel sendrom ismi verilmektedir. Bu dönemde şu belirtiler ile sık karşılaşılmaktadır.

Regl olmadan önce göğüslerde şişlik meydana gelmektedir. Göğüsleri dolgun olmaya başladığında kadınların aklına ilk olarak regl olacağı gelir.

Kasık bölgelerinde ağrı ve kramp hissetme regl olmadan birkaç gün önceden başlar ve regl olunacağı gün artar. Genel olarak regl olduktan sonra 2. Gün hafiflemeye başlar. Bu durum kadından kadına farklılık göstermektedir. Bazı kadınlar hiç kasık ağrısı yaşamazken, bazıları ise günlerce şiddetli kasık ağrısı çekerler. Ağrı kesici almak ya da iğne olmak zorunda dahi kalabilirler.
Regl dönemlerinde özellikle ergenlik dönemi olanlarda sivilce oluşumları görünmektedir. Yaş ilerledikçe bu belirti genel olarak azalmaktadır.

Duygusallık ve gerginlikte regl belirtilerinin en başında gelen psikolojik etkilerdir. Genel olarak regl döneminden önce ve regl olduklarında kadınlar kendilerini mutsuz ve gergin hissederler.

Regl döneminde yaşanan belirtiler her kadında bir olmamakta ve farklılık göstermektedir. Regl ağrısının şiddeti bile her kadında bir olmamaktadır. Bu nedenle kimsenin kendisini başkaları ile karşılaştırmaması gerekmektedir. Ayrıca regl dönemlerinde tatlı yeme isteği artar. Bu nedenle de çoğu kadın regl döneminde başta çikolata olmak üzere çok fazla tatlı tüketirler.

Originally posted 2022-05-25 18:09:04.