Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır?

Son dönemle adından sıklıkla bahsettiren faydalı ve leziz çorbalardan biri olan kelle paça tarifi için sizinleyiz. Oldukça besleyici bir çorba olan, hem yetişkinlerin hem de çocukların sıklıkla tüketmesi gerektiği uzmanlar tarafından da söylenen kelle paça çorbası nasıl yapılır, bu çorbanın püf noktaları nelerdir sizin için aşama aşama paylaşıyoruz. Dilerseniz önce çorba için gerekli olan malzemelerden başlayalım.

Lokanta Usulü Kelle Paça Çorbası İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • Koyun ya da inek kellesi (hangisini tercih ederseniz onu kullanabilirsiniz)
  • 5 litre su
  • 2 su bardağı kadar un
  • 6-7 diş sarımsak (1 baş)
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • Tuz
  • Yağ

Kelle Paça Çorbası Terbiyesi İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurtanın sarısı
  • ½ (yarım) su bardağı yoğurt

Kelle Paça Çorbasının Üzeri İçin

  • Tereyağı
  • Kırmızı toz biber

Lokanta Usulü Kelle Paça Çorbasının Yapımı

Kelle çorbası nasıl yapılır sorusunun yanıtı için sizinleyiz. Çorba için gerekli olan tüm malzemeleri yukarıda size belirtmiş bulunmaktayız. Belirtilen malzemelerden oldukça fazla ve doyurucu miktarda çorba elde edilebilmektedir. Tüm ailenin tüketebileceği yeterlilikteki çorba, tek bir öğün olarak bile karnınızın doymasını sağlayacak bir çorbadır. İçerisindeki vitaminler ve yararlı maddeler ile en faydalı çorbalar kategorisinde yer alan kelle paça çorbasının yapımı ise şu şekildedir;

Öncelikle seçmiş olduğunuz koyun ya da inek kellesini güzelce temizlemeniz gerekmektedir. En ince ayrıntısına kadar temizlemiş olduğunuz kelleyi genişçe bir tencere içerisine alıp 5 litre suyu üzerine ilave ederek işleme devam etmeniz gerekecektir. Kelleyi haşlamak için seçmiş olduğunuz tencerenin çelik tencere, düdüklü tencere ve benzeri bir tencere olması, pişme süresinin değişmesine neden olacaktır. Bundan dolayı seçeceğiniz tencere tipine göre kelleyi haşlama süresi 1 ila 1 buçuk saat arasında değişecektir. Düdüklü tencerede pişme süresinin daha kısa olduğunu düşünerek haşlama sürenize kendiniz karar verebilirsiniz.

İkinci aşamaya geçmek için kellenin haşlanmasını beklemeniz gerekmektedir. Haşlanan kelleyi süzüp etleri ayıklamanız ve ayrı kaba almanız gerekecektir. Bu işlemi de tamamladıktan sonra lokanta usulü kelle paça çorbası tarifi esnasında en önemli noktalardan biri olan ve çorbaya asıl lezzetini veren aşamaya geçmeniz gerekmektedir. Bu aşamada belirttiğimiz miktarda sarımsağı temizleyip bu sarımsakları ezerek işe başlamalısınız. Ardından ezmiş olduğunuz sarımsakları bir tencere içerisinde bir miktar yağda biraz kavurmanız gerekmektedir. Kavrulan sarımsaklar üzerine un ve belirtilen miktarda sirke eklenmeli ve iyice kavrulmalıdır. Bu aşamada kavrulan un, sirke ve sarımsak üçlüsüne süzülen kellenin suyu yavaşça eklenmelidir. Karışımın topaklanmaması için yavaşça eklenen kelle suyu bir yandan da bir kepçe yardımı ile karıştırılmalıdır. Kelle suyu eklenen karışım kısık ateşte pişmeye bırakılmalıdır.

Terbiyenin Eklenmesi

Kısık ateşte pişmekte olan kelle paça çorbasına terbiyesini de eklemek gerekmektedir. Terbiye için gerekli olan yumurta sarısı, yoğurt ve de un ayrı bir kapta iyice çırpılmalıdır. Burada da dikkat edilmesi gereken bir püf noktası yer almaktadır. Çorbanın terbiyesini kaynamakta olan kelle suyuna eklemeden önce tencereden azar azar kelle suyundan alınarak terbiyenin içine eklenmesi gerekmektedir. Bu işlem terbiyenin de çorbanın sıcaklığına yakın olmasını sağlayacaktır. Bu ılıtma işlemi, terbiyenin çorba içinde kesilmesini ve pütürlü bir doku oluşturmasını engelleyecektir. Terbiye çorbanın içine eklendikten sonra çorbanın tuzu da ilave edilir. Son aşama olarak çorba piştiğine tereyağı ve toz kırmızıbiber ayrı bir tavada kavrulur. Kâselere alınan çorbanın üzerine yağ ve biber karışımı ile birlikte kellenin ayıklanan etlerinden ilave edilir. Dileyen kişiler sarımsak, limon ve sirke karışımı yaparak da çorbaya ekstra ilave edebilir. Afiyet olsun.