Sirkenin Faydaları

Geçmişten Günümüze Her Derde Şifa Sirke

Sirke: kaba bir tabirle sirke bakterisi adı verilen bir bakteri tarafından yapılan mayalama işlemidir. Kısa sürede kazanlarda oksitlenerek yapılacağı gibi fıçılarda da uzun süreli yapılabilir. Bunun yanı sıra evde sirke yapımı mümkündür. Sirkeler; üzüm, elma, balsamik, ayva, Frenk üzümü, kırımızı şarap, ardıç sirkesi gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Türk mutfaklarında ise ağırlıklı olarak elma ve üzüm sirkesi kullanılmaktadır. Elma sirkesinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Eski dönemlerde dezenfekte aracı olan elma sirkesi enfeksiyonların tedavisinde kullanılmıştır. Bir yüz toniği olarakta kullanılabilen elma sirkesi sivilcelerin oluşumunu önler. Diyabetin düşmanıdır ve tokluk hissi vererek kilo kaybına yardımcı olur. Vücudu toksinlerde arındır, saçları parlatır ve dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Reflüye cilt tahrişine iyi gelir ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerin bakterilerden arınmasına yardım eder.

Elma Sirkesi İle Gelen Mucize

Bu kadar faydası olan elma sirkesinin evde yapımı mümkündür. Evde elma sirkesi yapımı en önemli unsur fermantasyondur. Bakteri mikro organizma yardımıyla yapılan mayalama işlemi fermantasyon olarak adlandırılır. Ve bu işlem aylarca sürer. Marketlerde yer alan sirkenler fermente olmayıp rafinedir ve dolayısıyla sirkelerin sağladığı gerçek faydaları barındırmaz bu yüzden evde sirke yapmak sirkenin faydası görmek açısından önemlidir. Sirke ilk kurulduğunda üzerinde oluşacak jölemsi yapı saklanarak diğer sirkelerin oluşumunda da kullanılabilir. Sirke için önemli olan unsurlar doğal meyveler, bakliyatlar ve içme suyudur. Elma sirkesi tarifi içerisinde yer vereceğiniz meyvelerin doğal ve taze olmasına dikkat edin çürük meyveler kullanmak sirkenin mayalanmasını engelleyecektir.

Elma Sirkesi Yapımında Sirke Anası Önemli

Elma sirkesi yaparken dikkat edilecek bir başka unsur ise daha öncesi sirkelerin üzerinden alınan ve sirke anası olarak adlandırılan jelimsi yapıdır. Eğer bu sirke anası elinizde yoksa bal veya pekmez kullanarak sirke yapabilirisiniz. Elmaların kabukları soymamak ve küçük doğrayarak sirkeleşme işlemini öne çekmek mümkündür. Cam kavanoz kullanmak sirkelerden istenilen verimi almak için önemlidir. Herkesin kolayca erişebileceği malzemelerle yapılan elma sirkesi tarifi için gerekenler şöyle sıralanabilir; bir kilogram elma iki yemek kaşığı kadar bal, üç litre su, bir çay bardağı nohut, yarım çay bardağı bulgur.

Herkesi Yapabileceği Kolay Sirke Tarifi

Elma sirkesi yapımına ilk önce elmalar yıkanarak başlanır. Kurulanıp küp küp doğranan elmalar sirkeyi alacak büyüklükte bir kavanoza koyulur ve üzerine üç litre kadar içme suyu eklenir. Bal, bulgur ve nohutlar eklenilen kavanoz metal harici bir kaşıkla karıştırılır. Ağız kısmı bir tülbentle kapatılır ve kapağı kapatılarak yirmi gün boyunca ışık görmeyen bir yerde saklanır. Serin ve kuru yerde saklanan sirke kavanozu günde bir kere karıştırılmalıdır. Yirmi gün sonra elmaların kavanozun dibine çöktüğünü göreceksiniz. Yirmi günde hiç karıştırmadan saklanılan elma sirkesi toplamda kırk günün sonunda kullanıma hazır hale gelir. Kırkıncı günün sonunda sirkenin üzerinde oluşulan ve sirke anası olarak adlandırılan jölemsi tabaka başka bir kavanoza alınarak saklanır ve daha sonraki sirke yapımlarında kullanılır. Kavanoz içerisindeki elma süzülerek sirke başka bir kavanoza aktarılır. Böyle ev yapımı elma sirkesi kullanıma hazır hale getirilir.

El Emeği Sirkeler

Marketlerde satılan ve elma sirkesinin içerdiği faydaları tam anlamıyla yansıtmayan rafine sirkelerin yerine kendi yaptığınız ev yapımı elma sirkesini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ev temizliğinden sebze meyve yıkamaya, saç bakımından cilt bakımına kadar hemen hemen tüm alanlarda ev yapımı elma sirkeniniz her zaman elinizin altında kullanıma hazır.

Originally posted 2022-06-07 16:35:08.