Yemeklerde Sirke Kullanmak için 5 Neden
Bugün yemeklerde sirke kullanmak için nedenlerin dışında, sirkenin zararlı olabileceği durumdan da bahsedeceğiz. Asidik bir sıvı olan sirke, fermantasyon yolu ile üretilmektedir. Ekşi şarap anlamına gelen vin aigre Fransızcadan gelmektedir. Sirkenin çeşitleri bulunmaktadır. Dünyanın farklı yerlerinde farklı sirkeler kullanılmaktadır. Sirkenin birçok faydası vardır. Alerjiden, kanserle mücadeleye, kolesterol düzeyini düşürmekten, yüksek kan şekerini düşürmeye kadar çok sayıda hastalığa tedavi olmaktadır. İşte yemeklerde sirke kullanmak için 5 neden…
-
Alerji
Sirke birçok alerji çeşidine iyi gelmektedir. Sirkeyi yemeklere dahil ederek alerji ile savaşılabilmektedir. Özellikle beyaz sirke düzenli tüketildiğinde gıda alerjilerine çok iyi gelmektedir. Ani alerjik reaksiyonları önlediği görünmektedir.
-
Yemeklerde Sirke Kullanmak ve Alkali Dengesi’nin Sağlanması
Metabolizmanın artması ile birlikte doğal olarak alkalinite de artmaktadır. Sağlık sorunlarına alkali dengesinin yeterli seviyede olması gerekmektedir. Bu durumda da sirke çok işe yaramaktadır. Her gün sirke tüketildiği zaman kan dolaşımında yer alan yüksek alkalilik seviyesi hafifleyecektir. Uzanlar bunun için günde 2 yemek kaşığı kadar sirke yenmesi gerektiğini söylemektedir. Alkali olmak iyidir. Ama fazla alkali durum da vücuda zarar verebilir. Örneğin derinin üzerinde asidik bir tabaka vardır. Bu tabaka mikropları uzak tutar. Derinin alkali asit dengesi bozulursa, mikropların da vücuda girmesi kolay olacaktır.
-
Antimikrobiyal
Yemeklerde sirke kullanmak iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerdeki mikropları öldürür!
Beyaz sirke antimikrobiyaldir. Günlük rutin olarak özellikle beyaz sirkenin tüketilmesi gerekmektedir. Zararlı mikrobiyal etkilerken korunmanın en güzel yoludur.
-
Hipertansiyon tedavisi
Sirke türü ne olursa olsun eğer asetik asit ile zenginleştirilirse hipertansiyona çok iyi gelmektedir.
-
Yemeklerde Sirke Kullanma ve Saç oluşumu
Elma sirkesi saç oluşumuna yardımcı olmaktadır. İç ve dış faktörler sebebi ile meydana gelen kelliğe elma sirkesi çok iyi gelmektedir. Saçı ve saç derisini temizleyen ve besleyen elma sirkesi, saç diplerinin oksijen almasına yardımcı olmaktadır. 1 çay bardağı kadar sirke ile 4 su bardağı su karıştırıldığında ve durulandığında saç oluşumu meydana gelmektedir. Haftada en az 2 kere bu uygulamanın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Mesela yukarıdaki resim internette saçlarına elma sirkesi uyguladığını söyleyen biri tarafından gönderilmiş.
Daha önce sirkenin faydaları nelerdir isimli bir yazı yazmıştık. O yazıyı da okumak ilginizi çekebilir.
Sirke bunlar dışında birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Kanserli hücrelerin sökülmesi için antioksidan önemlidir. Bu nedenle özellikle meme, prostat, kolon, akciğer, mesane kanserleri için pirinç sirkesi önerilmektedir. Bu iddia henüz kanıtlanmamıştır. Şeker hastaları için insülin aktivitesi artması önemlidir. Sirke bu anlamda şeker hastalarına yardımcı olmaktadır. Sirkenin yeterli miktarda tüketilmesi ile birlikte yüksek kan şekeri düşmekte ve dengelenmektedir. Sağlıklı bir şekilde beslenmeyen insanların hem şeker hem de kolesterol seviyeleri yükselmektedir. Bu da vücutta fazla yağ depolanmasına sebep olmaktadır. Yağların yakılması için özellikle günlük elma sirkesi tüketmek çok önemlidir. Yağ yakımı dışında kilo vermek isteyenler de bu yöntem ile kilo verebilmektedir. Bunların yanı sıra reflüsü olan kişilere de beyaz ya da pirinç sirkesi tavsiye edilmektedir. Reflüye iyi geldiği söylenen bu sirke çeşitlerinin düzenli bir şekilde tüketilmesi bu şikayetlere iyi gelmektedir. Erken yaşlanmayı geciktirmek için de sirke kullanılmaktadır. Cilt elastikiyetini arttırmaktadır. Cildi yumuşatan sirke aynı zamanda ph seviyesini de dengede tutmaktadır. Özellikle elma sirkesi cilt için en iyi gelen sirke çeşidi olmaktadır.
Ama unutlmamalıdır ki başlangıçta da söylediğim gibi sirke asidiktir. Ve zaten asidik besleniyorsanız, size yarardan çok zararı olacaktır. Sodyum bikarbonat’ın zararları konunda bahsettiğim gibi bir şeyi iyice araştırmadan kullanmamak gerekir.
Originally posted 2022-06-05 16:00:23.