Slayt Nasıl Yapılır?

Slayt hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? Slayt nasıl yapılır? Gerek öğrenim gerekse de meslek yaşamında bilgi paylaşımı hazırlanan slaytlar sayesinde görsel ve akıcı bir şekilde dinleyiciye aktarılır. Karşı tarafı sıkmadan nasıl sunum hazırlanır, iyi bir sunum nasıl yapılır bilgi vermek gerekirse,

Slayt nasıl yapılır?

1. Yapı

Slayt nasıl yapılır?

İlk sayfada slaytın konusu ile ilgili bilgi verilmelidir. Konunun net anlaşılmasını sağlayacak anahtar kelime kullanımına özen gösterilmelidir. Düz yazı yerine açıklamalar maddeler halinde yazılmalıdır. Bunun nedeni, yoğun düz yazılar dinleyici açısından sıkıcı olmasıdır. Kullanılan cümleler olmalıdır. Aynı şekilde dinleyicinin dikkatini dağıtacak animasyonlarda kullanılmamalıdır. Slaytlar arası geçişlerde sürelere dikkat edilmelidir. Ne dinleyiciyi sıkacak kadar uzun ne de anlatılanı kaçıracak kadar kısa olmamalıdır.

2. Yazı Tipi – Font

Anlaşılır olmayan yazı tipleri seçilmemelidir. Özellikle akademik ya da kurumsal alanlar için hazırlanan sunularda yazı karakterin Times New Roman olmalıdır. Dinleyicinin okumakta zorlanmaması adına yazı boyutu küçük olmamalıdır. Ana ve ara başlıklar için paragraf yazı boyutundan daha büyük boyut seçilebilir.

3. Biçim

Slayt Biçimi – Slayt nasıl yapılır?

Arka plan rengi olarak açık renk, yazı tipi içinse koyu renk tercih edilmelidir. Bu sayede yazılanlar daha net okunacaktır. Ancak vurgulanmak istenen kelimeler olması durumunda farklı bir tın seçilebilir. Çok fazla renk kullanmaktan kaçınılmalıdır. Çok fazla rengin bir arada olması dinleyicinin dikkatini dağıtır.

Arka planda değişikliğe gitmek yerine aynı arka plan kullanılmalıdır. Basit ve sade arka planlar tercih edilmelidir. Bu sayede dinleyicinin dikkati dağıtılmamış olur. Arka plan seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yazıların arka plan üzerinde net okunabilir olmasıdır.

4.Görseller

Slaytlara eklenen görseller, grafikler ve şemalar her zaman daha çok dikkat çekmektedir. Kullanılan bu eklentiler için her zaman açıklama yapılmalı ve başlık konulmalıdır. Yazı da olduğu gibi grafiklerde de renk seçimi ve yazı boyutu önemlidir. Karışık renkler yerine sade ve net renkler seçilmelidir.

5.Yazım Kuralları

Yazım Kurallarına Dikkat – Slayt nasıl yapılır?

Yazım kurallarına dikkat edilmeli, hatalardan kaçınılmalıdır. Slayt hazırlığı tamamen bittikten sonra kontrol edilmelidir. Ana dil yerine başka bir dilde hazırlanan slayt son kez o dili bilen biri tarafından bir kez daha kontrol edilmelidir.

6. Sunum Bitimi

Dinleyici muhakkak soruya teşvik edilmelidir. Dinleyicinin soracağı sorulara karşılık her zaman hazır olunmalı, konu ile ilgili detaylı çalışılmalıdır. Sunumun sonunda dinleyicilere dinledikleri için teşekkür edilmelidir.

Slayt hazırlarken tek bir programa bağlı kalmak yerine farklı internet sitelerinden ve uygulamalardan faydalanılmalıdır. Sıradan olmak yerine farklı dokunuşlarda bulunmak dinleyicilerin dikkatini çekerek başarılı bir sunum yapmayı sağlayacaktır. İyi bir slayt programı, slayt nasıl yapılır sorusuna gereken cevabı verecektir.

Originally posted 2022-06-11 17:20:01.